KVS wacht niet op versoepelingen en opent eind april

9 april 2021
Over twee weken zullen er in de schouwburg KVS in Brussel opnieuw voorstellingen zijn. In de grote zaal is dan een publiek van 50 mensen welkom. Nochtans is het niet zeker of dat tegen dan ook echt zal mogen, maar de KVS wil niet op officiele versoepelingen wachten. "De voorstelling zal georganiseerd worden", zegt de artistiek directeur Michael De Cock.

Bijna een half jaar geleden ging het doek van de KVS dicht want het land ging opnieuw in lockdown. Maar nu vindt de Brusselse schouwburg dat het genoeg is geweest. "We openen onze deuren", is er op de website van de KVS te lezen.

Op 26 april kunnen 50 mensen in de grote zaal van de KVS gaan kijken naar "Jonathan", een voorstelling van Valentijn Dhaenens en Bruno Vanden Broecke. "Die voorstelling zal doorgaan ook als het niet mag", klinkt het, "want cultuur is essentieel voor het welzijn van mens en maatschappij."

Artistiek directeur Michael De Cock is duidelijk. "Na een jaar corona en coronabeleid zien we wel wat er niet kan, maar nog steeds niet wat er wel kan, er wordt niet naar oplossingen gezocht. En dat frusteert me." De KVS neemt dus de vlucht vooruit en wacht niet tot de huidige lockdown - na de "paaspauze" - mogelijk weer zou versoepeld worden.

De Cock is overtuigd dat de voorstellingen in de KVS veilig zullen kunnen doorgaan. "De voorstelling zal doorgaan in een zaal met maximale ventilatie, begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van de bezoekers, veilige afstand, mondmaskerplicht, ontsmettingsgel en gereduceerde publiekscapaciteit."

"Dit is natuurlijk een ook actie om dit aan te tonen dat we veilig kunnen heropenen, ik nodig de mensen uit om te komen kijken en om het debat dan opnieuw te voeren."

Luister naar Michael De Cock in "De ochtend: