Kwart meer echtscheidingen in tweede helft van mei

5 juni 2020
Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash
De federatie van notarissen merkt dat er meer echtscheidingen zijn: "We ervaren toch een link met de coronacrisis. We verwachten dat die tendens zich voortzet de komende weken", zegt woordvoerder Bart van Opstal.

Het was al langer duidelijker dat de lockdown om het coronavirus in te dijken tot spanningen kon leiden binnen koppels. Maar soms gingen koppels een stap verder en beslisten om definitief uit elkaar te gaan, zeker als de relatie al een tijdje niet meer zo goed liep.

"We kregen in onze kantoren duidelijk meer vragen over scheidingen dan voordien. Dat vertaalde zich nog niet meteen in effectieve akten. Dat effect zien we pas sinds de tweede helft van mei", zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Fednot, in een persmededeling.

"Uit de cijfers die de Federatie van het Notariaat bijhoudt, blijkt dat er bijna 25 procent meer scheidingsakten werden ondertekend in de tweede helft van mei 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019. We verwachten dat die tendens zich voorzet in de komende weken", aldus Van Opstal.

Meer intrafamiliaal geweld

Advocate Hilde Melotte, gespecialiseerd in familierecht en echtscheidingen vertelt meer in 'De Ochtend': "Ik zou nie kunnen zeggen dat het fenomenaal drukker is nu. De voorbije maanden zijn er natuurlijk minder aktes verleden, dus misschien daardoor lijken er nu meer echtscheidingen te zijn, maar ik heb die indruk toch niet. Het is wel opvallend dat tijdens de lockdown, dat het vaak om zaken van intrafamiliaal geweld ging. Dan moest er op heel korte termijn een oplossing gevonden worden."

Tijdens de lockdown is het voor veel mensen moeilijker geweest om oplossingen te vinden. "Een nieuw huis zoeken is niet evident, gaan wonen bij je ouders kon niet, ... "

Gedwongen bij elkaar

Het zou niet vreemd zijn mochten er nu meer echtscheidingen zijn: "In situaties waar mensen gedwongen worden om dicht bij elkaar te zijn, zoals op vakantie, kan het zijn dat je dichter naar elkaar groeit, maar ook dat de problemen groter en duidelijker worden. Na de zomervakantie zien we dan ook altijd meer koppels die de echtscheiding aanvragen", zegt Melotte.

"Of er effectief meer scheidingen zullen zijn na de lockdown, dat zullen we nog moeten zien. Die scheidingsgolf van 'corona-scheidingen' zal mischien nog komen, maar dat is nu nog niet te zien."

Relatiebemiddeling online

Er zijn ook mensen die niet meteen voor een echtscheiding contact opnamen met Hilde Melotte. Ze werkte de voorbije maanden ook verder als bemiddelaar, zij het dan online: "Dat lukt wel. Het zal nooit menselijk contact vervangen, maar het kan wel helpen."

Beluister hier het interview: