Kyra Gantois: "Ik hoop dat Anuna en ik het ooit kunnen uitpraten"

28 november 2020
© Raia Maria-Laura
Kyra Gantois lag samen met Anuna De Wever aan de basis van de klimaatmarsen in België. Zo gaven ze zuurstof aan de actie van de Zweedse Greta Thunberg. Samen stichtten ze de wereldbeweging ‘Youth for Climate’, maar de vriendschap liep mis. Gantois vertelt erover in de nieuwe podcast van 'Twintigers', en praat ook over haar moeilijke kindertijd.

Ze zijn zelfvoldaan, hangen maar wat rond, luisteren naar te harde muziek en hebben enkel interesse voor hun smartphone. Ze zijn lui en niet snel tevreden. Dat zijn maar enkele van de commentaren van oudere generaties op de millennials, geboren tussen pakweg 1990 en begin 2000.

Niets nieuws onder de zon, want dit soort opmerkingen hoorden de vijftigers, zestigers en zeventigers ook over zichzelf toen ze jong waren. Meer nog, onvrede met ‘de jeugd van tegenwoordig’ gaat al terug tot Socrates. Maar hoe is deze huidige multiculturele generatie twintigers dan wel? Wat zijn hun grote uitdagingen en hun troeven? Hoe pakken zij de wereld aan?

In de nieuwe aflevering van 'Twintigers' horen we Kyra Gantois, mede-oprichter van de klimaatbeweging Youth for Climate. Dat verhaal liep op een sisser af, al hoopt ze het ooit te kunnen uitpraten met Anuna De Wever.

Kyra had een moeilijke kindertijd, omdat haar ouders niet voor haar konden zorgen. Ze vertelt ook over de instelling waar ze terecht kwam en over haar gelukkige jaren bij opa en Bonnie.

De podcast van 'Twintigers' vind je hier:

 

 

 

 

Lijst van artikels

Lees ook: