"La Fille inconnue: zeer goed gemaakt, zeer goed vertolkt"

5 oktober 2016
Nieuw in de zalen: "La Fille inconnue" van de gebroeders Dardenne. Filmman Ward Verrijcken heeft 'm voor ons gezien.

"Het hoofdpersonage van deze film is eigenlijk een dokter, en niet het onbekende meisje", zegt filmman Ward in De Ochtend. Die dokter is een jonge vrouw uit Seraing die haar beroep met veel sociaal engagement uitvoert. Ze maakt tijd om bij arme mensen thuis langs te gaan, en is is vrij nuchter in haar job. Op een avond komt een zwarte vrouw paniekerig bij haar aanbellen, en vertelt de dokter haar dat de praktijk gesloten is. 

Maar de volgende dag blijkt dat die vrouw, iemand zonder papieren, vermoord is. De dokter krijgt last van haar geweten, en wil eerherstel voor dit onbekende meisje. Ze wil niet dat de dame zonder naam in een armengraf gedumpt wordt.

Even lijkt het om een moordonderzoek te zullen gaan, maar niets is minder waar. Vooral het gewetensonderzoek van de dokter staat centraal.

 

Lauwe reacties

Ondanks het feit dat de film zeer goed gemaakt en zeer straf vertolkt is, waren de reacties op het filmfestival in Cannes in mei eerder lauw.

De broers Dardenne hebben al zo vaak meesterwerken op de pers losgelaten. En als het je het afweegt tegen 'Rosetta' of 'Le Fils' of 'L’enfant' kan je misschien besluiten dat het niet hun allersterktste werk is. Maar het is wel nog altijd zeer deftige, sociaal geëngageerde cinema.

De Dardennes waren wat geschrokken van die reacties, en hebben er 7 minuten uitgeknipt, om de film iets strakker te maken. Het resultaat? "Zeer waardevolle cinema", aldus Ward.