"La Gantoise moest spelen als lammetjes"

8 juli 2017
In 1957 ontving La Gantoise Real Madrid in een volgelopen Ottenstadion. Real was zonder enige twijfel de beste ploeg, met onder andere Alfredo di Stefano in de rangen. Maar hoe slaagde Gent erin om Real naar Gentbrugge te halen?

De krantenkop ‘De sterkste club van Europa houdt sterrenparade in Gent’ spreekt boekdelen. Middenvelder Richard Orlans, die voor de gelegenheid versterking van Rik Coppens (Beerschot) en André Piters (Standard de Liège) kreeg, herinnert zich de match nog perfect. 

In de eerste vijf minuten van de spektakelmatch vielen maar liefst drie goals. La Gantoise zou de match uiteindelijk met 0-9 verliezen. De koning van de sliding tackle Nobert Delmulle moest het met lede ogen aanzien.

Sliding tackles waren verboden in die wedstrijd. We moesten spelen als lammetjes. Er zijn weinigen die dat weten. Dat zou de helft van de doelpunten gescheeld hebben.

Champetters

Real Madrid zou één miljoen Belgische frank voor de match ontvangen hebben. Dat geld kwam niet van de stad Gent maar van het dagblad Het Volk. De veiligheid van 24.000 supporters werd verzekerd door twee champetters.

Gentbrugge is een gemeente en die hadden champetters, geen politieagenten. Na de match deden ze hun kepie af en dronken ze nog een pint mee.