"In L.A. gelooft men dat gratis appels giftig zijn"

22 oktober 2018
Jovanka Steele ruilde Los Angeles in voor een klein dorpje in West-Vlaanderen. En ook al is Los Angeles een miljoenenstad, sommige dingen vind je er niet. Gratis fruit bijvoorbeeld. Wanneer ze het dan in West-Vlaanderen wel tegenkomt, kan dat behoorlijk eng zijn.

Ik ben opgegroeid in Los Angeles, een miljoenenstad. En nu woon ik in een West-Vlaams dorpje met 800 inwoners. Gisteren, toen ik met mijn hond aan het wandelen was, kwam ik iets heel vreemds tegen. Het was een doos vol fruit. En boven de doos, op een bord, stond er "Gratis Kweepeer". Het was zo onverwacht dat ik wist niet wat ik erover moest denken. Wat was de bedoeling hier? Waarom zou iemand mij gratis fruit willen geven?

In Los Angeles kom je nooit een doos gratis fruit tegen. Het enige moment waarop ik gratis fruit van mensen kreeg was op Halloween. Af en toe gaf iemand de kinderen een appel in plaats van snoepjes, maar wij aten die appels bijna nooit op. Ik zeker niet. Want er waren veel urban legends over dingen die in Halloween appels werden gestopt, en mijn moeder geloofde ze allemaal. Dus, het maakte niet uit hoe mooi een appel eruit zag, perfect rond, zonder vreemde kleuren of littekens, mijn moeder was overtuigd dat ze vol scheermessen en drugs zaten. Dus gooide ze alle appels weg, en daarna stond ze een volle 10 minuten haar handen te wassen. En ja, misschien is dat waarom ik dit gratis West-Vlaams fruit een beetje verdacht vond. 

En verder, vroeg ik me af - en dit is belangerijk - wat is een "kweepeer"? Ik weet wat een peer is, natuurlijk, en dit fruit zag er een beetje peerachtig uit; maar wat precies is de betekenis van, "kwee"? Wat als, "kwee" West-Vlaams dialect voor, "giftig" is? Hoe kan ik dat weten? Er zijn zoveel woorden en klanken hier die ik niet begrijp. En als ik dit fruit eet, zouden er dan mensen rond mijn dode licham komen staan, met rollende ogen, "Dat was haar eigen schuld. Het stond in het groot op het bord te lezen: die peren waren kwee!". Ik stopte het grote, creepy stuk fruit in mijn jas, om het thuis beter te onderzoeken. En ik was supervoorzichtig om het niet te veel aan te raken... gewoon voor het geval dat het een beetje kwee was.

Beluister het middagjournaal:

Lees ook: