"La La Land" pakt 6 Oscars, maar mist 7e na flater van formaat

27 februari 2017
"La La Land" heeft 6 Oscars binnengerijfd bij de Academy Awards die met een blunder van jewelste zijn geëindigd. De film won onder meer in de categorieën beste regie en beste actrice in een hoofdrol. Even leek de musical ook de Oscar voor beste film te winnen, maar die hoofdprijs ging uiteindelijk naar "Moonlight".

6 Oscars. Zoveel beeldjes heeft "La La Land" tijdens de uitreiking van de 89e Academy Awards geoogst. Even leek de film zelfs 7 Oscars te winnen, maar dat bleek een vergissing.

Die 7e Oscar was die voor beste film, meteen de hoofdprijs van de avond. Warren Beatty en Faye Dunaway mochten die uitreiken en duidden "La La Land" als winnaar aan. De makers van de film klommen het podium op om de prijs in ontvangst te nemen, maar kregen minuten later een koude douche van formaat: Beatty en Dunaway hadden geblunderd. Niet "La La Land", maar wel "Moonlight" was de enige echte winnaar van de Oscar voor beste film.

Chazelle en Stone

Ondanks deze pijnlijke misser heeft "La La Land" enkele belangrijke Oscars binnengehaald. De torenhoge favoriet won aanvankelijk enkel in "mindere" categorieën als production design of decors en camerawerk. Daarna volgden Oscars voor originele muziek voor de compositie van Justin Hurwitz en die voor origineel lied voor "City of stars", eveneens van de hans van Hurwitz.

Daarna ging het in stijgende lijn. De vijfde Oscar was die voor beste regie voor Damien Chazelle. Met zijn 32 jaar is hij de jongste regisseur ooit die deze prijs wint. Oscar nummer 6 was die voor beste actrice in een hoofdrol voor Emma Stone.

Het recordaantal Oscars kan de film niet meer pakken. "Titanic", "Ben Hur" en "Lord of the rings: the return of the king" blijven de recordhouders met elk 11 Oscars.

De Oscar voor acteur in een hoofdrol gaat naar Casey Affleck. Hij krijgt de prijs voor zijn vertolking in "Manchester by the sea". Die film wint ook de Oscar voor origineel scenario.

Geen #OscarsSoWhite

De eerste Oscar van de avond was die voor beste acteur in een bijrol. Mahershala Ali ging met die prijs aan de haal voor zijn vertolking in "Moonlight". Hij is de eerste moslim die een acteerprijs krijgt. De film wint ook de Oscar voor bewerkt scenario.

De Oscar voor beste actrice in een bijrol gaat naar Viola Davis voor haar rol in "Fences" (zie foto onder). "Ik ben een artiest geworden en ik ben blij dat ik het ben want acteren is het enige beroep dat viert wat het betekent om een leven te leiden", zei de hevig geëmotioneerde actrice tijdens haar dankwoord.

Van #OscarsSoWhite is dit jaar al zeker geen sprake want zowel Ali als Davis is een Afro-Amerikaan.

Meer op deredactie.be

Radio 1 Select