‘Laadangst’: schrik dat je je auto niet opgeladen krijgt

29 maart 2019
Naast fomo (fear of missing out), fobo (fear of better options, keuzestress) en faalangst, bestaat er nu ook zoiets als ‘laadangst’. Vooral in de Noorse hoofdstad Oslo hebben sommigen er last van.

“Laadangst is schrik hebben dat je je auto niet opgeladen krijgt”, legt Ester Conings, die woont en werkt in Oslo, uit. “Sommige mensen hebben geen mogelijkheid om hun auto thuis op te laden.”

De prognose is dat de helft van de Noren in 2019 elektrisch zal rijden. Dat is veel in vergelijking met de rest van de wereld. “De regering heeft het hier sterk aangemoedigd, onder meer door subsidies. Mensen die elektrisch rijden, mogen gratis parkeren, moeten geen BTW betalen en… mogen op het bus-rijvak rijden.”

Stress

Conings: “Op bepaalde parkings zijn er laadpalen, maar die zijn vaak meteen opgevuld. Sommige mensen moeten dan lang wachten. Dat zorgt voor stress. Parkeren is ook duur.”

“Ondertussen wisselen sommige mensen hun elektrische auto in voor een hybride. Om toch zeker te zijn dat er geen problemen zijn bij lange afstanden.”

VAB

Bij ons is er van laadangst nog maar weinig sprake. Logisch ook, als je ziet dat er nog maar 9000 elektrische wagens ingeschreven staan, op een totaal wagenpark van 5.8 miljoen. De VAB is alleszins voorbereid op elektrische wagens met een platte batterij. “Maar er zijn bij ons nog geen problemen gemeld. Ik denk dat dat komt omdat gebruikers van elektrische wagens early adopters zijn, die secuur met hun batterij omspringen”, zegt Maarten Matienko van VAB.

Herbeluister 

Lees ook