"Laat cultuur het land regeren in plaats van geld."

26 februari 2017
"Zo kan het niet verder", zei architecte Oana Bogdan in Touché. De Roemeense architecte was zwaar onder de indruk van de protesten begin deze maand in haar geboorteland Roemenië. De mensen kwamen massaal op straat om te protesteren tegen de afschaffing van de wet tegen corruptie. Maar er is veel meer aan de hand.

"Ik merk dat de protesten in Roemenië andere landen inspireren. Politiek moet anders. Ik ben ervan overtuigd dat er alternatieven bestaan voor de huidige politiek. Op dit moment is geld onze meetcode. Alles is gebaseerd op economie. Maar net als het over macht en geld gaat, loopt het altijd weer fout. Zou het niet beter zijn een land te organiseren vanuit cultuur." 

"Ik droom van een wereld waar geld niet meer bestaat. Het klinkt als een utopie maar het zou de mensen dichter bij elkaar brengen. Ik geloof dat de in wezen mensen goed zijn. Waarom zijn er staten en grenzen? In wezen is elke mens tocht gelijk?"

"Erfgoed zegt wie we zijn. Onlangs werd de eerste terrorist veroordeeld die met opzet erfgoed heeft vernield. Dat bewijst hoe belangrijk erfgoed is. Cultuur zorgt voor evolutie, door cultuur worden mensen beter. Cultuur hoef je ook niet op te sluiten in een museum. Cultuur leeft. Kijk naar Brugge. Het Concertgebouw is een mooi voorbeeld van hoe mensen in beweging worden gezet om naar brugge te komen. Ook de Triënnale in Brugge vond ik fascinerend goed. Kunst en architectuur in de openbare ruimte in contrast met de archeologie 

Architecten hebben een deontologische verplichting. Wij moeten ervoor zorgen dat de omgeving op de juiste manier in elkaar zit. Als generalisten kunnen we complexe systemen begrijpen en organiseren. We zouden zelfs regeringen kunnen doen werken en bedrijven kunnen runnen door onze manier van denken. Architecten zijn op hun manier zeer waardevolle burgers.