Laat deze man doen en hij ontmaskert de Bende van Nijvel

5 januari 2018
Eindelijk hebben we ook eens zo’n titel waar iedereen op gaat klikken. En maar goed ook, want dit is écht een straf verhaal. En het strafste van al: hij meent het.

Er zijn massa’s mensen die beweren te weten hoe je het raadsel van de Bende van Nijvel kan oplossen, maar er zijn er weinig met zo'n staat van dienst. 

Manu Gerard is historicus aan de KULeuven. Of liever: hij was dat. Nu is hij met pensioen, maar hij is wel de man die erin geslaagd is de moord op Lumumba op te helderen. En te achterhalen wie de moordenaar van Etienne Lahaut was. Plus de opdrachtgevers. En de mensen die er in geslaagd zijn het gerechterlijk onderzoek te saboteren.

De ideale man dus om ook het Bendedossier eens onder handen te nemen. Meer nog: hij wil dat zelfs graag doen, heeft hij laten weten. Hij weet in elk geval hoe het moet.

Onlangs nog publiceerde professor Gerard in de krant een opiniestuk, waarin hij beweert dat historici, meer nog dan speurders, in staat moeten zijn om het mysterie van de Bende van Nijvel te ontrafelen.

“Hoe dan wel?”, vraagt u zich nu natuurlijk af. Wel, wij ook. Dus hebben we de professor zaterdag een bordje soep aangeboden. In ruil voor een snelcursus bendevannijvelvinden.

Radio 1 Select