“Laat geen afwezigheid blijken, dat is het belangrijkste advies”

25 oktober 2018
In België zijn er 144 inbraken per dag. Toch kan je heel wat zelf doen vooraleer je een alarmsysteem installeert, zegt Frank Pierco, inbraakadviseur bij de politie. Enkele tips.

Hoe kan je je woning best beschermen? Frank Pierco gaf deze tips Bij Debecker:

Doe ramen en deuren altijd op slot

“Kijk eerst naar de basics, zoals de sterkte van de ramen en deuren verbeteren”, vertelt Pierco. Een alarmsysteem kan nuttig zijn, maar biedt zonder de basis ook geen garantie. “Het zal meestal pas in werking treden als de indringer al in de woning is. En dan kan er nog steeds buit gemaakt worden”, aldus Pierco.

Een sociale buurt kan preventief werken

Maak afspraken met je buren en andere bewoners om een oogje in het zeil te houden. In België zijn er maar liefst 985 BIN’s (Buurt Informatie Netwerken). Dat zijn buurtinitiatieven waar buurtbewoners, gemeentebesturen en de politie samenwerken om elkaar op de hoogte te houden van verdachte activiteiten.

Zorg voor een goed sleutelbeheer

Veel inbrekers gaan eerst op zoek naar een verborgen sleutel. Leg dus geen sleutels onder een bloempot of andere zogenaamde geheime plaatsen. En bevestig geen label met naam en adres aan je sleutels.

Geef je woning een bewoonde indruk

“Laat geen afwezigheid blijken, dat is het belangrijkste advies”, vertelt Pierco. Inbrekers kiezen voornamelijk voor een woning waar niemand aanwezig is tijdens de dag- en avonduren. Zorg er dus voor dat je woning er niet verlaten uitziet.

Ben je enkele dagen op reis? Vraag dan aan iemand om de brievenbus leeg te halen, regelmatig de rolluiken op en neer te laten of een auto op de oprit te parkeren

Speel met het licht in je woning

“Spelen met het licht in huis blijft een belangrijke factor”, aldus Pierco. En dat kan door een Domoticasysteem of een tijdschakelaar te installeren.

Een inbreker weet niet of die systemen in huis zijn. Hij zou eerst moeten binnenkomen en uitzoeken of er iemand thuis is. “Inbrekers willen zeker weten of je thuis bent voor ze naar binnen gaan. Soms zelfs voor ze aanbellen om helemaal zeker te zijn.”

Pas op met sociale media

Wees voorzichtig met het plaatsen van foto’s of berichten op sociale media over jouw vakantie. Ook mensen met minder goede bedoelingen lezen mee. Plaats jouw vakantiefoto’s desnoods wanneer je terug thuis bent.

Help de inbreker niet

Laat geen ladders en ander materiaal achter in de tuin. De inbreker maakt hiervan dankbaar gebruik. Bewaar je gereedschap in een goed afgesloten ruimte.

Lees ook: