"Laat geheelonthouders gerust, spoor ze niet aan om te drinken!"

6 december 2016
Mensen die niet drinken worden nog te vaak scheef bekeken volgens Katrijn Van Bouwel. In de minuut van Hautekiet legt ze uit waarom ze het beu is een afgewassen mosterdglas te krijgen wanneer ze zegt dat ze geen alcohol drinkt.

Ha! de feesten - bij aankomst krijg ik al meteen een glaasje aangeboden? Nee dankje, ik drink niet. Meteen wordt mijn buik gecheckt.

  • Nee ik ben niet zwanger.
  • Nee ik ben geen bob.
  • Nee ik ben niet ziek.
  • Nee ik ben geen moslim,
  • nee ik ben niet al zat genoeg.

Verbijstering alom. Gewoon een keuze. Prompt wordt er mild vijandig naar mijn motieven gepolst. Alsof ik de eerste vegetariër in slagersmidden ben. Alsof ik een spiegel wil voorhouden aan mensen die wel drinken, en hun veroordeel, terwijl ik gewoon niet drink. Doe zelf wat je wil, zolang je nog wilt wat je doet.

Ik heb geen zin om mijn keuze toe te lichten en steeds dezelfde dingen te horen - volgende keer druk ik een foldertje af.

Gelukkig krijg ik wél meestal gewoon water. Maar veel te vaak uit een een kinderglas, met een beetje pech zo’n afgewassen mosterdglas. Want de feestglazen, die zijn voor alcohol, want zonder alcohol, is er toch geen écht feest… toch?

Daarom mijn oproep: laat de geheelonthouders gerust, spoor ze niet aan om te drinken, verveel ze niet met vragen - zo bijzonder is het niet- en vooral: geef ze een mooi kristallen glas, zodat ze mee kunnen klinken.

Aanleiding voor Katrijn om in haar pen te kruipen is dit stuk van Kenny Vermeulen waarin hij toegeeft dat hij een alcoholprobleem heeft:

Lees ook: