"Laat gepensioneerden voordelig bijklussen in de horeca"

6 februari 2017
Mensen die met pensioen zijn, moeten voordelig kunnen werken in de horeca. Het is een idee van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD), zo schrijft Het Laatste Nieuws. In de horeca kan je al werken met het systeem van flexi-jobs, maar dan moet je al een andere baan hebben, en die hebben gepensioneerden dus niet.

"We zien dat er vandaag heel wat mensen zijn die eens ze gepensioneerd zijn toch nog een centje willen bijverdienen. Maar dat bijklussen levert hen momenteel helaas niet veel op. We zien dat de horeca heel hard vragende partij is om de mensen flexibel te kunnen inzetten. We zien dus een match en we willen die flexi-jobs uitbreiden richting gepensioneerden", aldus De Backer. "Voor die paar uur die ze momenteel bijklussen, betalen gepensioneerden de volle pot aan belastingen en sociale bijdragen. Ze hebben die bijdragen tijdens hun beroepscarrière al geleverd."

De staatssecretaris tegen sociale fraude wil met de maatregel vooral het zwartwerk bij ouderen terugschroeven. Hij komt met dit voorstel ongeveer één jaar na de invoering van de witte kassa. De flexi-jobs maken deel uit van het pakket maatregelen om de gevolgen van de witte kassa voor de sector te verzachten.

De Backer beperkt zijn voorstel voorlopig ook tot de horeca, omdat het systeem van de flexi-jobs enkel daar al bestaat. Maar Open VLD is er voorstander van om het systeem uit te breiden naar andere sectoren. Regeringspartner CD&V is momenteel al een koele minnaar van de regeling.

Meer op deredactie.be