"Laat het ons een writer's block noemen"

24 mei 2017
Het was een eer én een monsterklus om artistiek intendant te zijn van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse. Nu heeft schrijver Bart Moeyaert eindelijk weer tijd om een nieuw boek te schrijven. Maar evident is dat allesbehalve.

Inhoudelijk wil hij nog niets loslaten over zijn nieuwe boek, wel dat het een zware bevalling is.

"Ik had de keuze tussen vier verschillende verhalen die al half af waren. Ik heb me op elk verhaal gestort en nu zijn er nog altijd twee die mij blijven lastig vallen. Het niet kunnen kiezen is het allerlastigste."

Het niet kunnen kiezen is het allerlastigste.

Ideeën weggooien doet hij echter niet. "Alles waar ik nu niks mee doe, ligt weer in de la. Dat is voor later. Maar nu wil ik het verhaal schrijven waarvan ik vind dat ik het nu écht moet schrijven. En dat is nu verschrikkelijk moeilijk."

Heeft hij een soort writer's block? "Laat het ons een writer's block noemen, dan weet ik dat er een naam voor is. Maar het is onderweg, en het zal nog even duren."

Laat het ons een writer's block noemen, dan weet ik dat er een naam voor is.

Hoe lang het zal duren, daar heeft Bart Moeyaert wel een idee van. "Als ik wil dat het uitkomt in het voorjaar van 2018, moet het in augustus echt wel beslist zijn welk verhaal het wordt. Dan moet de tekst er vervolgens in december liggen."

Laten we het hopen. In de aanloop van nieuw materiaal van Moeyaert komt binnenkort alvast een nieuwe editie uit van zijn boek uit 2000, 'Broere'. Maar nu met illustraties van hemzelf.