"Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht"

14 april 2021
© Benoit Doppagne (Belga)
Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van de adviesgroep GEMS, blijft erg bezorgd over de epidemiologische toestand waarin we ons bevinden. "We nemen zeker een risico" zegt ze in 'De Wereld Vandaag'.

"Aan de ene kant heb je de epidemiologische situatie met nog heel veel infecties, toenemende positiviteitsratio's, ziekenhuizen die tot de nok toe gevuld zijn. Aan de andere kant begrijpen we ook wel de emotie van de mensen om toch wat meer vrijheid te krijgen", zegt Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag'. "Elke fase in deze epidemie is al moeilijk geweest, maar dit is toch wel een aparte fase, waarin zoveel dingen bij elkaar komen. Je moet echt laveren tussen de ijsschotsen: wat is hier de minst slechte beslissing."

Vlieghe toont zich erg ongerust over de versoepeling in de binnenruimte, namelijk dat je vanaf 8 mei twee mensen thuis zal kunnen ontvangen (weliswaar uit hetzelfde huishouden). "Dat is een toename van het aantal contacten en we weten niet hoe dat zal geïnterpreteerd worden."

We nemen zeker een risico.

Ook de opheffing van het reisverbod is een punt van bezorgdheid. "Er zal een heel strakke controle nodig zijn om het allemaal onder controle te houden", denkt Vlieghe luidop. "Er zijn heel veel verschillende dingen die tegelijkertijd die staan te gebeuren, en dat vind ik wel zorgwekkend."

Conclusie? "We nemen zeker een risico. Ik denk dat iedereen dat beseft", zegt Vlieghe. "Laat het ons niet verknallen met de eindmeet in zicht."

Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: