“Laat je kinderen muziek studeren. Ze worden er slimmer van”

7 december 2015
Een muziekinstrument bespelen heeft positieve effecten op ons brein. Dat toont een educatief filmpje van TED-ed aan. Klara-collega Greet Van 't Veld heeft dat filmpje ook gezien, en is laaiend enthousiast.

De minuut van Greet Van 't Veld:

Laat je kinderen toch maar een muziekinstrument leren. Het heeft lange termijn-voordelen. Neurowetenschappers zijn erin geslaagd te gaan kijken in het hoofd van een muzikant terwijl hij zijn instrument bespeelt… En zij zagen de verschillende hersengebieden niet alleen terzelfdertijd oplichten, maar die ook nog onderling druk informatie uitwisselen: een soort vuurwerk dus!

Neem nu een cellist. Hij kijkt naar zijn partituur, hij laat zijn vingers werken én hij luistert ook nog eens naar wat hij speelt. Dat zijn 3 simultane processen.

Als wij onze kinderen een instrument laten spelen, dan worden die hersenfuncties zodanig ‘getraind’ dat zij ook betere prestaties gaan leveren op andere vlakken.

Zij zouden bijvoorbeeld in staat zijn om problemen efficiënter en creatiever op te lossen.

Ik zou hier wel persoonlijk willen aan toevoegen: ik ben zelf als kind heel vroeg piano beginnen leren, en ik weet gewoon: hoe gedisciplineerder je als kind al van nature bent, hoe meer kàns je maakt dat een instrument spelen je slimmer maakt, want je moet het ook DOEN, en volhouden, anders komt er van die ‘mentale topsport’ niks in huis.

Radio 1 Select