"Laat jongeren veilig en georganiseerd feesten op oudejaarsavond"

21 november 2020
Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder-en Jeugdpsychiatrie, lanceert een oproep om jongeren veilig te laten feesten op oudejaarsavond. "Georganiseerd moet dat veilig kunnen. Jongeren hebben al erg veel opgeofferd, ze moeten daarvoor gewaardeerd worden."

"Laat jongeren georganiseerd feesten op oudejaar". Het is de oproep van Sofie Crommen, maar ze staat in fel contrast met alle andere boodschappen die stellen dat we de feestdagen in beperkte kring zullen moeten vieren.

Waardering tonen

In Nederland werd een gelijkaardige oproep gelanceerd van Nederlandse psychologen richting de overheid: "bied jongeren toch iets aan, een soort van feest". Crommen sluit zich aan bij die oproep, "want jongeren hebben deze voorbije tijd toch enorm veel inzet getoond en dat terwijl ze zelf niet de grootste risicogroep waren", zo stelt ze in De Wereld Vandaag.

"Jongeren hebben een hoge prijs betaald tijdens deze coronacrisis", gaat de voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder-en Jeugdpsychiatrie verder. "Hun sociale contacten werden enorm beperkt, lessen gingen online door, hobby's konden niet langer doorgaan, ... Als we een goed georganiseerd feest kunnen geven, dan denk ik dat we als maatschappij toch een stuk waardering voor de jongeren kunnen tonen."

Creatief zijn

Over hoe zo'n feest er dan moet uitzien, heeft Crommen nog niet echt een idee. "Lokale overheden kunnen misschien eens horen bij de jongeren zelf wat ze fijn vinden. Een fakkeltocht bijvoorbeeld?"

In Nederland wordt alvast gezegd "laat een feest georganiseerd doorgaan, anders gebeurt het toch". Daar is Crommen het niet mee eens. "Het lijkt alsof jongeren de enige zijn die de maatregelen niet naleven, maar er zijn in alle categorieën mensen die ze niet naleven. Jongeren hebben erg veel opgeofferd en we moeten ze daarvoor waarderen. Laten we creatief zijn. Waar een wil is, is een weg", zo besluit ze.

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag':