"Laat ons een stevig debat creëren over het basisinkomen"

9 juni 2016
In Zwitserland is het nog maar pas met een grote meerderheid afgewezen:een onvoorwaardelijk basisinkomen voor elke inwoner. Maar bij ons krijgt dat systeem nu steun uit onverwachte hoek, namelijk van Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij pleitte vandaag in de krant De Morgen voor een debat, en deed zijn ideeën verder uit de doeken in De Ochtend.

Van Eetvelt ziet bij ziet bij veel (nieuwe) zelfstandigen en freelancers een grote vraag naar (sociale) zekerheid. "We zijn aan het evolueren naar één sociaal zekerheidsstatuut" zegt hij "maar daar zijn nieuwe ideeën voor nodig". En zo'n nieuw idee natuurlijk het basisinkomen.

Believers en non-believers

Is er een draagvlak? Believers zeggen alvast dat je mensen die ondernemend zijn, zo meer geruststelt. Zo kunnen ze vervolgens het heft in eigen handen nemen.

Non-believers zeggen dan weer dat het onbetaalbaar is en dat degenen die nu al niet willen werken, dan ook niet gaan willen werken.

Van Eetvelt beseft dat zowel de believers als non-believers "voor een stuk juist zijn". Maar in de plaats van sloganesk "ja" of "nee" te zeggen, wil hij een deftig onderzoek en een stevig debat creëren. "Zo kunnen we bekijken of het een goed concept is voor de toekomst. Of niet."

Een van de elementen die moet bekeken worden is of het in de plaats zou kunnen komen van alle vormen van werkloosheidsuitkering. Mensen van de studiedienst van Unizo gaan de kwestie nu verder bespreken.

In de politieke wereld zijn er pro’s en contra’s. Nele Lijnen praatte er deze week ook al over in De Ochtend: "Het geeft mensen vrijheid", zegt ze. En ook Roland Duchâtelet loopt al lang rond met het idee.

Kritisch

De werkgevers zijn wel kritisch. "Maar het is niet omdat er kritisch en defensief naar gekeken worden, dat we onze geest niet moeten openen", zegt Van Eetvelt.

De Belgische bevolking is hier nu nog niet klaar voor. Maar er moet wel een deftig onderzoek naar gebeuren.
Karel Van Eetvelt

Reageer

Karel Van Eetvelt is vandaag in de eerste plaats op zoek naar ideeën en tips. Zo kunnen ze het bij Unizo op een verrijkende manier bekijken.

Ben jij het idee van een basisinkomen genegen? Of heb je bedenkingen? We horen het graag.