Laatste dokters in Aleppo smeken Obama om hulp

11 augustus 2016
In een bijzonder emotionele brief richten de laatste overgebleven dokters in de Syrische stad Aleppo zich tot de Amerikaanse president Barack Obama. "Als de aanvallen zo blijven doorgaan, blijft er hier binnen de maand geen enkele medische post meer over", klinkt het. De dokters verwijten de Amerikanen dat ze te weinig doen en vragen een luchtbrug met humanitaire hulp en een no-flyzone om de luchtaanvallen te stoppen.

Intussen blijven er burgerslachtoffers vallen door de hevige gevechten tussen rebellen en regeringsleger. Ook gasaanvallen eisen levens.

 
Aleppo - ooit de meest bevolkte stad van Syrië - is strategisch van enorm belang. In en rond de stad wordt dan ook een bijzonder belangrijke strijd gevoerd tussen het leger van president Assad en de rebellen. Het regeringsleger kon vorige maand - met hulp van Russische bombardementen - de stad omsingelen en belegeren. Maar de rebellen hebben de afgelopen dagen - dankzij een zeldzame samenwerking tussen de jihadistische rebellen en gematigde opstandelingen - de belegering kunnen doorbreken.

"Het is duidelijk dat Aleppo de hardste, belangrijkste en meest gevaarlijke veldslag zal zijn", aldus een Libanese generaal die het regime van Assad steunt. Zo'n 300.000 gewone burgers zitten op die manier vast tussen twee vuren, velen zonder voedsel of water. Het doorbreken van de belegering bracht enige soelaas, maar de plaatselijke dokters beschouwen de toestand nog steeds als hopeloos.

De vele aanvallen viseren ook medische faciliteiten. Zo stierven onlangs vier pasgeboren baby's in een ziekenhuis omdat de zuurstof in hun couveuse werd afgesneden door een bomaanval. "Ze zijn gestikt nog voor hun leven goed en wel begonnen was", verzuchten de dokters. In de hele stad zijn op dit moment nog amper 35 dokters actief. En hun werk is hard nodig. Gisteren vielen nog zeker vier doden en raakten veel meer mensen gewond bij een gasaanval. Het gas - vermoedelijke chloorgas - werd samen met vatenbommen gedropt boven rebellengebieden in de stad.

"Wij doen onze plicht, doe ook uw plicht, Obama"

In een open brief verstuurd naar het Witte Huis richten de dokters zich nu rechtstreeks aan de Amerikaanse president. "Zonder een permanente luchtbrug met humanitaire hulp zullen we binnenkort weer belegerd worden door het regeringsleger. Dan zal de honger opnieuw om zich heen grijpen en zullen de medische benodigdheden volledig opraken." Daarnaast vragen de artsen dat de Amerikanen ook een no-flyzone installeren, om de luchtaanvallen op de medische faciliteiten en ziekenhuizen te stoppen. "Zo niet zullen er binnen een maand geen ziekenhuizen meer zijn in Aleppo."

"Wij hebben geen tranen, medeleven of gebeden nodig", schrijven de dokters in hun open brief. "Wij doen onze plicht, doe dan ook uw plicht, meneer Obama."

Het Russische leger heeft intussen aangekondigd dat het elke dag drie uur lang niet meer gaat schieten op de Syrische stad Aleppo. Zo kunnen er tussen 10 en 13 uur voedselkonvooien komen. Maar volgens de Verenigde Naties is drie uur veel te kort, en zijn er minstens 48 uren nodig om iedereen te bereiken met hulp.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select