Lagere belastingen voor wie in stadskern woont?

3 februari 2018
Steden en gemeenten moeten in bepaalde wijken de belasting die inwoners betalen op hun woning, kunnen verlagen. Daarover hebben de Vlaamse meerderheidspartijen een voorstel ingediend. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De bedoeling is om wonen in compacte huizen in het centrum aantrekkelijker te maken.

Wonen in de stadskern aantrekkelijker maken via lagere belastingen. Dat staat in een voorstel van de meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en N-VA in het Vlaams parlement. Want nu zijn de gemeentelijke belastingen in de centra vaak heel hoog en bijgevolg niet betaalbaar voor jonge gezinnen of alleenstaanden.

"Je ziet dat het gebruik van open ruimten alsmaar moeilijker wordt", zegt Vlaams parlementslid Rik Daems van Open VLD. "Daarom trekken veel gezinnen naar het centrum van een stad of gemeente. Maar vaak zijn de kadastrale inkomens daar heel hoog, waardoor ook de gemeentelijke belasting hoog is. Als je dat in bepaalde wijken kan verlagen, wordt het wel betaalbaar."

Daarnaast kunnen lagere belastingen ook een middel zijn om de verloedering van bepaalde stadswijken tegen te gaan.

"1000 euro extra om te renoveren"

Om wat voor bedragen gaat het dan? Volgens Daems kan het schrappen van een belasting in een bepaalde wijk, per jaar al gauw honderden euro's schelen. "Een onroerende voorheffing van een stad of gemeente gaat al snel om 500 à 1000 euro per jaar of meer. Als je dat zou verminderen, gaat het over een heel budget. Met dat budget kan je de badkamer of keuken van je woning renoveren."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Herbeluister het gesprek met Rik Daems in De Ochtend hier (vanaf 1:11)

Radio 1 Select