Land van wiet en honing

14 februari 2015
Wat doen jullie eigenlijk in het weekend als de afwas gedaan is en de gasten het huis uit? Dan gaan wij wel eens naar het theater.

Sven vorige week nog in Oostende. Amateurtoneel. Met in de hoofdrol de plaatselijke schepen van Cultuur en Sven zijn schoonvader als meneer de notaris.

Een stuk over twee oude omaatjes die op de zolder van hun pension een wietplantage hebben. U raadt het al: lachen lachen lachen. Want dat is wat cannabisgebruikers doen. Veel lachen. Wie high is wordt sloom en begint op de een of andere manier ‘raar’ te doen. De ideale stuff voor een deurenkomedie dus.

Karel Michiels schrijft als journalist voor De Standaard. Voornamelijk over reggae en drugs. Het is te zeggen: over marihuana. Volgens Karel is dat geen drug. Daarover gaat zijn nieuwe boek ‘Land van wiet en honing’. Daarin zet hij alle clichés over cannabisgebruik op een rij en ontkracht ze één voor één.

Over die slappe lach bijvoorbeeld. Dat blijkt een modefenomeen. En over de gevaren. Die zijn er zeker. Maar ze zijn wel veel minder groot dan meestal wordt beweerd. Veel minder verslavend, bijvoorbeeld, dan pakweg tabak of alcohol. Of neem de zogenaamde Stepping Stone-theorie, dat gebruikers van cannabis vaak de overstap maken naar hard drugs. Blijkt niet te kloppen.

Elk van die beweringen wordt in het boek gestaafd met een waslijst aan wetenschappelijke studies. Het is een opvallend goed onderbouwd pamflet pro legalisering van soft drugs. Met toch enkele waarschuwingen vooraf.

Wij citeren: “Dit boek mag niet gelezen worden door minderjarigen.” Alsook: “Met de aanschaf van dit boek stelt u zichzelf mogelijk bloot aan vervolging wegens ‘aanzetten tot druggebruik’. “ 

De juridische dienst van de VRT onderzoekt momenteel of dat ook geldt voor gratis recensie-exemplaren en of praten over het boek op de radio ook strafbaar is. Zo ja, dan gaan we dat toch doen.

Al was het maar om te waarschuwen voor een verhoogde kans op psychoses bij jongeren. Want die is er wel degelijk.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...