"Landelijke woondromen zijn een ontgoocheling gebleken"

25 mei 2016
In 2050 mag er in Vlaanderen geen open ruimte meer verdwijnen. Die zogenoemde betonstop staat in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van minister Joke Schauvliege. Dat is een langetermijnplan voor de ruimtelijke ordening in Vlaanderen."Een nieuw langetermijnplan is dringend nodig", vindt Leo Van Broeck, docent stedenbouw aan de KU Leuven. "Vlaanderen is hopeloos gefragmenteerd."

In 2050 mag er in Vlaanderen geen open ruimte meer verdwijnen. Die zogenoemde betonstop staat in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van minister Joke Schauvliege. Dat is een langetermijnplan voor de ruimtelijke ordening in Vlaanderen.

"Een nieuw langetermijnplan is dringend nodig", vindt Leo Van Broeck, docent stedenbouw aan de KU Leuven.

Vlaanderen is hopeloos gefragmenteerd.
Leo Van Broeck

Van Broeck vindt dat het plan van minister Schauvliege niet ambitieus genoeg is.

"Vlaanderen is al de meest obese man van Europa. En het is alsof een obese man nu zegt: tot 2050 ga ik elk jaar een beetje minder bijkomen. Dat is een foute beslissing. Een obese man moet nu beginnen te vermageren."

Vlamingen hebben nu nog een voorliefde voor een losstaande woning met een mooie oprit en een grote tuin. Dat is niet langer houdbaar.

Van Broeck: "Al die landelijke woondromen zijn ontgoochelingen gebleken, want er is niets te vinden, geen cultuur, geen horeca. Door dichter bij elkaar te gaan wonen los je dat op. Wat oud is, moeilijk te vernieuwen en te afgelegen ligt moet je laten verdwijnen", alsdus Van Broeck.

"Maar let op: het is een verkeerd idee dat iedereen in de grote steden moet gaan wonen. Alle dorpen die groot genoeg zijn om openbaar vervoer te organiseren kunnen ministadjes worden, met veel groen. Je moet niet kiezen voor een metropolitaan bestaan om in een compact Vlaanderen te wonen. Als we het platteland herstellen, wordt het veel leuker om in een ministad te gaan wonen."

Radio 1 Select