Lang leve ADHD (?)

4 september 2015
"Ik hou van kleine stukken geconcentreerde aandacht, en veel afwisseling. Lees altijd in drie boeken tegelijk. Heb veel verschillende projecten op hetzelfde moment lopen." Maaike heeft, dat denkt ze toch, ADHD, en ziet daar best wat voordelen in.

Maaike Verstraete is zelfstandig klinisch psychologe en heeft -dat denkt ze alvast- ADHD. Of toch zeker enkele kenmerken ervan. In tegenstelling tot vele anderen vindt ze dat ADHD ook voordelen heeft.

Een voordeel van ADHD op volwassen leeftijd? Mensen die moeite hebben om aandacht te geven aan wat ze saai vinden, zijn geneigd om zich extreem te focussen op dingen die hen interesseren. Daardoor kunnen ze details oppikken die anderen missen.

Bovenstaand fragment komt uit Maaikes blogpost met de ietwat provocerende titel 'Lang leve ADHD!' Haar boodschap is duidelijk: "Hyperactieve medemens, kom uit je kot, je hebt zoveel te bieden! Iets wat een last is, kan óók een zegen zijn."

Lotte Van Dyck, onderzoekster autisme bij jongvolwassenen aan de Thomas More Hogeschool, nuanceert. Zij ontmoet heel wat mensen die toch vooral last ondervinden. "De hyperactiviteit en impulsiviteit van volwassenen met ADHD verinwendigt. Vanbinnen voelen ze zich onrustig, maar voor de buitenwereld verstoppen ze dat."

Acteur Karel Deruwe kwam twee jaar geleden te weten dat hij ADHD heeft. "Ik voel me er prettig bij. Ik kan me als acteur focussen als geen ander." Toch wil hij er iets aan doen. "Mijn omgeving heeft er last van, en dus ik ook."

Luisteraar Sofie studeert geneeskunde en moet binnenkort solliciteren. Ze zal haar toekomstige werkgever niet vertellen dat ze ADHD heeft. "Ik ben bang dat mensen me niet meer zullen vertrouwen als ze het weten."

Foto © www.gratisography.com