Lang leve agressie!

13 oktober 2017

Het zit in elk van ons. En maar goed ook. Want zonder boosheid verandert er niks. In een wereld zonder woede wil je niet leven. Onvrede helpt mensen bergen verzetten. Kwaadheid is een krachtbron die mensen helpt om wantoestanden aan te pakken. Baby’s die iets niet kunnen worden kwaad en leren zo hun grenzen verleggen. Topsport heeft altijd iets agressiefs. Idem voor goeie seks. Je wil niet dat alles suf en slap en veilig en braaf is.

Maar je wil ook niet afgeslagen worden door je man of in een vlaag van woede je kind vermoorden. Of op straat een teruggekeerde Syriëstrijder tegen het lijf lopen die stijf staat van de adrenaline en de testosteron. Agressie is angstaanjagend. Tegelijk is er geen ontkomen aan. Hoe los je dat op?

Voor Marjan Gryson is het antwoord duidelijk. Ze geeft al 10 jaar agressiebegeleiding aan gedetineerden en voor haar is het heel simpel: we hebben agressie nodig. Daar kunnen we maar beter mee leren leven. De vraag is alleen: hoe?

We leerden haar kennen via de geweldige vlogcast ‘Zwijgen is geen optie’. Hier vind je haar boek, hier de site van vzw Touché en hier een filmpje met acht uur rustgevend walvisgeluid. Let op: sommige mensen worden daar agressief van.