Lang leve Karel van het Reve!

19 april 2014

Karel van het Reve leeft niet meer. Maar nog elke avond leest Sven voor het slapengaan in bed een bladzijde of twee uit zijn Verzameld Werk. Al twee jaar lang. Avond na avond. En altijd weer is het een waar genoegen.

Het begon allemaal met Elma Drayer, een Nederlands journalist die al een paar keer bij ons aan de keukentafel te gast was. Haar boek ‘Verwende prinsesjes’ is trouwens een absolute aanrader. “Weet je wat je eens moet lezen?” zo vertrouwde ze ons op een dag toe. “Karel van het Reve. Dat is de broer van Gerard Reve. Vooral bekend als columnist. Glashelder, zo schrijft hij. Spitsvondig. Tegendraads. Heel slim. En ongelooflijk geestig. “

Elma maakte deel uit van de redactie die de uitgave van zijn Verzameld Werk heeft verzorgd. Ze kreeg Sven zo zot dat hij het kocht. Zeven delen. 6800 pagina's. 275 euro. Het leek een krankzinnig idee. Want hoe gaat dat met Verzamelde Werken? Je leest in het begin een paar bladzijden (die je al kent) en vervolgens staat die hoop papier jarenlang stof te vergaren.

Maar zie. Niet zo met Karel van het Reve. Nog elke avond dus. En er wordt vaak gelachen in bed.

Radio 1 Select