"Langer werken zal moeten, anders zal de kassa niet kloppen"

30 april 2019
Het verhogen van de pensioenleeftijd staat opnieuw op de politieke agenda. Volgens pensioenexpert Marjan Maes is daar geen draagvlak voor te vinden bij de bevolking, maar is de verhoging wel noodzakelijk. Arbeidseconoom Stijn Baert (zie foto) is zelf voorstander van een verhoging van de pensioenleeftijd "want anders zal de kassa niet kloppen voor mensen die het écht nodig hebben". Dat zei hij 'Bij Debecker'.

In De Wereld Vandaag trok pensioenexpert Marjan Maes (in het verleden ook adviseur van Jan Jambon) stevig van leer over de pensioenleeftijd. "Die moet omhoog in ons land, maar daar is geen draagvlak voor. Nog nooit geweest", zo liet ze optekenen. 

Kassa

Bij Debecker zocht uit of het klopt dat iedereen tegen die verhoging van de pensioenleeftijd is, want in werkelijkheid zijn er een aantal achterpoortjes die ervoor kunnen zorgen dat je niet tot je 67ste moet werken. Dat vertelde arbeidseconoom Stijn Baert. Hij is zelf ook voorstander van een verhoging van de pensioenleeftijd, "want anders zal de kassa niet kloppen voor mensen die het écht nodig hebben".

Achterpoortjes

"Na een loopbaan van 42 jaar kan je op vervroegd pensioen. Dus als je vroeg begonnen bent met werken, kan je ook vroeger stoppen met werken", zo legt Stijn Baert uit. "Of als een bedrijf geherstructureerd wordt of failliet gaat, kunnen mensen ook op brugpensioen gaan (SWT). Dat kun je op je 58ste al doen." 

Sowieso is het dus niet zo dat je per se tot 67 moet werken als de pensioenleeftijd wordt opgetrokken. 

Willen werken

"We moeten zorgen dat de pensioenopbouw dichter aansluit bij je gewerkte jaren. Ergens moet er een keuze zijn, maar het is moeilijk dat mensen op hun 50ste of 55ste op pensioen zouden gaan en een volwaardig pensioen krijgen", vindt Baert.

En wat met mensen die willen blijven werken, maar op pensioen moeten gaan? "In principe zou je pensioen moeten blijven stijgen als je blijft werken, maar dat wordt momenteel nog niet ondersteund", besluit Baert.

Lees meer: