Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Langlevend hoogradioactief afval, waar blijf je daarmee?

za 9 mrt. - 0:50

Langlevend hoogradioactief afval, waar blijf je daarmee? Schieten we het naar de zon? Gooien we het in de oceaan? Of steken we het onder de grond? Manuel Sintubin pleit aan de Interne Keukentafel voor ondergrondse berging.
Foto: Kernafval

Hoogradioactief afval moet je opbergen op een plek waar het duizenden tot honderdduizenden jaren veilig is. Dat is langer dan onze beschavingsgeschiedenis.

Eigenlijk zijn er maar twee oplossingen. Ofwel steek je het afval in een soort opslagplaats die je afsluit ofwel steek je het onder de grond. Geologische berging is de enige duurzame oplossing volgens geoloog en aardkundige Manuel Sintubin.

“De opslag aan het aardoppervlak is totaal onverantwoord”, vertelt Sintubin in Interne Keuken. Niemand kan voorspellen hoe de samenleving eruit zal zien over een miljoen jaar. Onze beschaving kan op dat moment al niet meer bestaan.“We spreken hier niet over menselijke maar geologische tijdschalen”.

Door het afval onder de grond te bergen beschermen we niet alleen de mens, maar ook de biosfeer, het leven op aarde. “We vertrouwen de radioactiviteit terug toe aan de geologie, aan de ondergrond en we steunen op de stabiliteit van die ondergrond om dat weg te bergen en weg te houden van de biosfeer’, aldus Sintubin. 

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet