LangZullenWeLezen: stem op je favoriete boek

17 september 2018
De longlist van de LangZullenWeLezen-trofeeën is bekend gemaakt. Dat zijn de boekenprijzen die de VRT en haar partners dit jaar voor het eerst uitreiken in het kader van de leesbevorderingsactie LangZullenWeLezen.

Na de Gouden Uil, de Gouden Boekenuil en de Fintro-literatuurprijs zijn er nu voor de eerste keer de LangZullenWeLezen-trofeeën. Dat zijn publieksprijzen van de VRT voor het best gesmaakte boek van het afgelopen jaar, in tien verschillende categorieën. 

Tien keer tien boeken

Komen in aanmerking: Nederlandstalige boeken die tijdens het afgelopen jaar werden gepubliceerd. Om de diversiteit van het Nederlandstalige aanbod in de verf te zetten zijn er tien prijzen in tien categorieën of genres: prenten- en kinderboeken, jeugdboeken & young adult-literatuur, fictie, thriller & detective, poëzie, actualiteit, geschiedenis, wetenschap, kunst & cultuur, strip & graphic novel. Een jury van boekenexperts selecteerde tien boeken in elke categorie, en daaruit kan de lezer kiezen en stemmen; de auteur met de meeste stemmen krijgt de LangZullenWeLezen-trofee in haar of zijn categorie.

Hoe stemmen?

Stemmen kan van 17 september tot 14 oktober via het boekenplatform langzullenwelezen.be of op ketnet.be (voor kinderen die willen stemmen in de categorie ‘prenten- & kinderboek’). Wie deelneemt, maakt kans op een boekenpakket met de winnende boeken in de 10 categorieën.

De winnaars van de LangZullenWeLezen-trofeeën worden bekendgemaakt aan de vooravond van de Boekenbeurs, in de week van 22 oktober tijdens Van Gils & gasten op Eén. 

De LangZullenWeLezen-trofeeën zijn net als het gelijknamige boekenplatform een initiatief van de VRT in samenwerking met Fintro, Humo, Metro en boek.be.