Laptops in de aula? "Soms lijkt het of ik tegen een grote appelboom spreek"

27 september 2017
Leiden smartphones en laptops studenten af tijdens de les? Volgens Yra Van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Leiden wel. Ze bande daarom vorig academiejaar al laptops en smartphones uit haar college's. Politicoloog Carl Devos pleitte daar in 2010 ook al voor. Denkt hij er nog hetzelfde over?

Zo besloot Van Dijk al in 2016. De discussie laaide bij de start van het nieuwe acadamiejaar in Nederland opnieuw op. Dat studenten sneller afgeleid zijn en minder informatie kunnen verwerken door notities te nemen met laptop, wordt alvast bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. 

Eén onderzoek gaf aan dat studenten met een laptop gemiddeld veertig van op honderd minuten op websites surfen die niets met de les te maken hebben. Slechts vijf minuten gingen naar opzoekingswerk dat met de les te maken had. Een ander onderzoek gaf aan dat notities op laptop minder gestructureerd zijn dan notities op papier.

Schrijven is een motorisch proces is en dat helpt bij het leren. Mensen die schrijven, maken minder fouten op termijn

Motoriek

Uit een derde onderzoek bij 5600 studenten dat studenten die hun laptop gebruiken tijdens college's lager scoren op hun eindexamens dan hun medestudenten die pen en papier gebruiken. Iets wat Martin Valcke, professor Onderwijskunde aan de UGent bevestigt: "We mogen niet vergeten dat schrijven een motorisch proces is en dat helpt bij het leren. Mensen die schrijven, maken minder fouten op termijn."

"Wat mij betreft, zouden we het gebruik van laptops morgen stopzetten, maar dan moet het een globale aanpak zijn en niet in één les."
Carl Devos

In 2010 al riep ook politicoloog van UGent, Carl Devos al op om laptops in de college's te bannen. "Ik begon het in vraag te stellen omdat er zelfs studenten waren die klaagden dat ze afgeleid waren van wat er op laptops van medestudenten te zien was", verklaart hij.

Tot een verbod is het uiteindelijk niet gekomen, want er zijn ook voordelen. "Sommige studenten nemen notities bij de powerpoints die ik op voorhand online zet. Ze studeren vervolgens ook van hun laptop. Of als ik eens iets niet zeker weet, kan iemand dat opzoeken. Je kan met die technologie ook werken in een auditorium, ondanks de minpunten."

Als ik een gastspreker heb zie ik veel mensen die met andere dingen bezig zijn, dat is voor de student toch geen goede zaak

"Al wegen de minpunten toch zwaarder door dan de pluspunten", vindt Devos. Hij vindt dat het beter is om de laptops dicht te houden tijdens het college. "Als ik een gastspreker heb zie ik veel mensen die met andere dingen bezig zijn, dat is voor de student toch geen goede zaak."

Grote appelboom

"Maar bannen zou een beetje hypocriet zijn, want als we vergaderen zitten er ook professoren achter een laptop. We proberen milieubewust te zijn, dus maken notities achter de pc", weet Devos. Zelfs al komt dat de vergadering ook niet ten goede, "want ook professoren zijn dan soms met andere zaken bezig".

"Wat mij betreft, zouden we het gebruik van laptops morgen stopzetten, maar dan moet het een globale aanpak zijn en niet in één les."

"Soms lijkt het alsof ik tegen een grote appelboom spreek, naar het bekende computermerk onder studenten." Maar er zijn wel manieren om de aandacht te trekken, vindt Devos. "Als je iets straf of onnozel zegt kijtk iedereen wel weer op. Uiteindelijk heb je zelf ook vat op de mate waarin studenten afleiding zoeken."

Lees ook