The last male on earth

21 september 2019
De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is dood. Hij heette Sudan en is overleden op 19 maart vorig jaar. Daarmee lijkt de noordelijke witte neushoorn uitgestorven. Er leven nog twee vrouwtjes, Sudan's dochter en kleindochter, maar er is geen leverancier van noordelijke witte neushoornsperma om ze te bezwangeren. Doek.

Doek? Fin? The End? Misschien niet. Het sperma van Sudan ligt opgeslagen in het vriesvak van een aantal laboratoria. Wetenschappers zijn vastbesloten om de soort te laten voortbestaan. Maar het lukt niet om een noordelijke witte neushoorn-eicel kunstmatig te bevruchten. Voorlopig.

Floor Van Der Meulen heeft over Sudan The last male on earth gedraaid. Het portret van een indrukwekend, iconisch zoogdier. Maar je ziet hem dus wel doodgaan. "Everytime I see him", zegt een van zijn verzorgsters, "he is telling me you failed me. Everyone of you has failed me". 

900 personeelsleden houden het wildpark waar Sudan leefde draaiende. Helicopters, de bewapening van de rangers, de aanleg en onderhoud van gebouwen en wegen, dat kost jaarlijks 7 miljoen dollar. De vele bezoekers die tot tranen bewogen Sudan mogen bekijken en knuffelen zorgen voor flink wat inkomsten. Maar het is allemaal te laat. Sudan is dood.

The last male on earth speelt vanaf volgende week in de bioscoop, Floor Van Der Meulen zit aan de Keukentafel.