The Last Shadow Puppets - Everything you've come to expect

4 april 2016
Album van de week: The Last Shadow Puppets - Everything you've come to expect
Als dit een hobbyproject is, waarom zet je dat dan acht jaar lang aan de kant? Daar is maar één zinnig antwoord op te bedenken: omdat zowel Miles Kane als Alex Turner, de twee boezemvrienden van The Last Shadow Puppets, het de voorbije jaren rázend druk hadden.

Miles Kane als zichzelf, de artiest Miles Kane. Alex Turner als baasje van The Arctic Monkeys.

Wat een transformatie heeft die man ondergaan. De 'streetwise boy', een vat vol driftige en onstuimige branie uit het mistroostige Britse Sheffield, begon ruim tien jaar geleden met The Arctic Monkeys. Een band die het aanzicht van de gitaarrock de voorbije jaren een - ahum -'Turner-over' gegeven heeft.

De jongste jaren manifesteerde Alex Turner zich al meer als posterboy James Dean met Elvis-allures. Zijn verhuis van grijs Sheffield naar azuurblauw California zal ook wel zijn duit in het zakje gedaan hebben.

Hoe dan ook, acht jaar geleden verblijdden Miles Kane en Alex Turner ons als The Last Shadow Puppets met hun debuut 'The age of understatement'. De opvolger 'Everything you've come to expect' dekt geheel de lading, want borduurt verder op de sound, de songs en de sfeer van de eerste.

Alex Turner in de rol van crooner, het best nog te vergelijken met stijliconen als Lee Hazlewood en vooral Roy Orbison. Al kan de stem van Turner niet in concurrentie met die van The Big O. Maar welke stem kan dat wel?

Filmisch sfeertje ook altijd bij The Last Shadow Puppets. Alsof Ennio Morricone en Elvis Presley mekaar de hand schudden. Je waant je in een rock'n roll-film met westernmuziek. Of is het andersom?

Dit tweede album is weer wijds en zwierig, een schitterend decor met duizelingwekkende panorama's. Huur een vintage Lincoln Continental Convertible en cruise er lustig op los met The Puppets. Of gooi gewoon het dakje van je Fiatje open. Even goed. Goede luim gegarandeerd.