Last van GAS: "Wie speelt er nog op straat als een gemeente dit kan bestraffen?"

14 oktober 2015
Twee jongens van 14 kregen een GAS-boete omdat ze een tak hadden afgebroken van een boom in Park Spoor Noord. Nozizwe Dube, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, is het beu: “Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van”

Jongeren die een boete krijgen omdat ze een tak van een boom hadden afgebroken? Nozizwe Dube, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, heeft hier problemen mee, en ze stuurde deze tweet de wereld in:

 

Een reglement dat nooit duidelijk is én jongeren viseert, daar krijgen we last van. #gasboetes @vljr https://t.co/adLgJLOwEm

— Nozizwe Dube (@NozizweDube) October 12, 2015

 

Last van GAS? Daar wil Hautekiet graag meer over weten.

Hij schenkt Nozizwe 1 minuut zendtijd:

 

Het voorbeeld in Antwerpen bevestigt onze ergste vrees…

Nozizwe?, vraagt een jongere aan mij: Mag ik in een park in een boom klimmen of niet? Of in een bos? Wel, ik zou het niet weten. Maar, neem het politiereglement erbij. Daarin lees je wat mag en wat niet mag. En doe dat telkens je denkt dat je in de openbare ruimte bent. Maar pas op, soms worden dingen wel bestraft en soms niet.

Hoe dan ook, ‘spelen’ wordt plots op bepaalde plaatsen strafbaar. Onschuldige spelletjes als belletjetrek, in bomen klimmen en voetballen op straat worden vandaag als probleem van overlast gezien. Jongeren mogen niet teveel lawaai maken als ze buiten aan het jeugdhuis staan en ook skaten kan in sommige gemeenten een sanctie opleveren. De Vlaamse Jeugdraad is het beu. Jongeren zijn het beu. Omdat de politiereglementen hun natuurlijk gedrag als overlast bestempelen.

Zeg nu zelf, wie speelt of skate er nog op straat als een gemeente dit kan bestraffen? Wij zien onze gemeente of stad als een plaats om te gebruiken, om in op te groeien, niet om misdrijven in te plegen. We willen dingen doen, en niet altijd moeten vragen: “Mag dit wel?”

Daarom een oproep. Lokale verkozenen, screen jullie politiereglement op dit soort nonsens. Lokale politie en stadsdiensten: ga goedgezind werken en denk aan je eigen jonge jaren. Ouders, laat je opvoedkundige taken niet overnemen door de overheid. Jongeren en kinderen, verweer je. En blijf jong. Speel buiten, klim in bomen en hang rond. Neem die openbare ruimte in, laat je zien en voel je vrij.