Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Laten de coronacijfers versoepelingen toe? Biostatisticus Geert Molenberghs wikt en weegt

vr 5 mrt. - 9:46

Komen er vandaag versoepelingen van de coronamaatregelen? Het is iets waar velen onder ons naar snakken. Vorige week was er nog een onrustwekkende stijging van het aantal ziekenhuisopnames, maar vandaag zien de cijfers er minder dreigend uit. Welke versoepelingen zijn mogelijk zonder de curve opnieuw fel te doen stijgen? We vragen het aan biostatisticus Geert Molenberghs. Hij is lid van de expertengroep die de overheid adviseert.
Bubbels

Eerst de cijfers. "Die zijn beter dan we vorige week gevreesd hadden", zegt Molenberghs in 'De Ochtend'. "Een van de mogelijkheden vorige week was dat we wel degelijk een exponentiële fase zouden ingaan, omdat zowel de bevestige besmettingen als de hospitalisaties zeer snel stegen. Die stijging is er nog altijd, maar zeker voor wat betreft het aantal bevestigde besmettingen zien we daar een remming op. We zitten vandaag op een stijging van 2 procent, vorige week was dat nog 25 procent. Het lijkt erop dat het nu weer even de goeie kant uitgaat."

Het aantal ziekenhuisopnames is wel nog altijd aan het stijgen en ook het aantal patiënten op intensieve zorg stijgt. "Wat ziekenhuisopnames betreft zitten we aan een daggemiddelde van rond de 150. Dat is precies het dubbele van wat ooit aangegeven is als de grens van de veilige zone." Dat er meer mensen op intensieve zorg liggen, kan te maken hebben met de varianten van het coronavirus. "Er zijn aanwijzingen dat de varianten tot een iets grotere ziektelast zouden kunnen leiden. Daarvoor is nog verder onderzoek nodig."

Naast het aantal ziekenhuisopnames was ook de positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totaal aantal afgenomen testen, red.) vorige week zorgwekkend. "Voor het eerst sinds oktober was die ook snel doorgestegen van ongeveer 5 procent naar ongeveer 7 procent. Die stijging zet zich vandaag niet verder door. De positiviteitsratio is op de meeste plaatsen in ons land opnieuw aan het dalen. Dat is goed nieuws."

Buitenactiviteiten

Vandaag buigen de regeringen van ons land zich opnieuw over de versoepelingen van de coronamaatregelen die ook vorige week al op tafel lagen. "De omstandigheden zijn nu veel gunstiger", zegt Molenberghs. Maar we moeten volgens hem wel voorzichtig blijven.

"Sinds november wisselen we periodes van lichte stijging en lichte daling af. Dat betekent dat de langetermijntrend vrij stilstaand is. We zitten op een plateau. "

Als we nu zwaar zouden versoepelen, dan gaat de curve vrij snel weer stijgen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) gaf de afgelopen dagen al aan dat er vooral gefocust zal worden op buitenactiviteiten. Mogelijk mogen we op korte termijn met meer mensen buiten afspreken. Nu mag je met vier mensen samenkomen buiten, maar dat zou kunnen gaan naar 8 mensen.

"Buiten is er veel minder risico op besmetting dan buiten", zegt Molenberghs. "Maar nul risico bestaat niet. Dus ook voor activiteiten buiten moeten nog altijd regels opgesteld worden en gerespecteerd."
"Waar we moeten op letten is dat er geen grote groepen ontstaan buiten. We moeten altijd nadenken over de activiteit zelf, maar ook over de verplaatsingen ernaartoe en het gebeuren nadien. Als grote groepen buiten lange tijd op elkaar gepakt staan, dat is geen goed idee."

"We hopen ook op het gunstigere seizoenseffect. De maanden maart, april, mei zijn gunstigere maanden voor ons dan december, januari en februari. Het is makkelijker om dan dingen buiten te doen."

Jongeren

Het Overlegcomité zal ook bekijken of er versoepelingen mogelijk zijn voor jongeren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stelt voor om alle leerlingen na de paasvakantie opnieuw voltijds naar school te laten gaan.

"Dat is een zinvol doel", zegt Molenberghs. "Dat betekent dat we een zestal weken verder zijn. We gaan altijd de evolutie in de cijfers moeten afwachten, maar laat ons inderdaad hopen dat dat kan."

Horeca en cultuur

Ook mensen die werken in cafés, restaurants, cultuurhuizen en op evenementen staan te trappelen om weer aan de slag te kunnen gaan. Ze vragen vooral een datum waarop ze weer open mogen gaan. Maar dat ligt moeilijk, zegt Molenberghs.

"Maart is een moeilijke maand. We zitten nog op ons plateau. Zware versoepelingen zijn nog niet zo eenvoudig. Vanuit epidemiologisch standpunt is het moeilijk om er een datum op te kleven. Op dit ogenblik is het veiliger om de voorzichtige weg te gaan en stap voor stap kleine versoepelingen door te voeren. We willen het plateau vooral zien dalen en het niet opnieuw laten stijgen."

Beluister het geprek met Geert Molenberghs in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet