"Laten we het toch maar gezellig houden"

5 oktober 2018
Onze grote debatkaravaan hield halt in Hasselt. Kandidaten Laurence Libert (Open VLD), Steven Vandeput (N-VA), Nadja Vananroye (CD&V), Frank Troosters (Vlaams Belang) en Marc Schepers (roodgroen+) waren tijdens het debat van Knack en Radio 1 opvallend voorkomend en lief voor elkaar.

De grote thema's tijdens dit debat waren mobiliteit, wonen en diversiteit. Het viel op dat Nadja Vananroye, Marc Schepers, Steven Vandeput en Laurence Libert het over het algemeen niet fundamenteel oneens waren. Alleen de discussie over de bouw van een nieuwe moskee in de wijk Heilig Hart leidde toch enige animositeit. De meeste bezwaren gingen over de plaats waar het islamitische gebedshuis zou komen, alleen Troosters ventileerde zijn vrees dat er wel eens islamitische handelszaken en criminaliteit kunnen worden aangetrokken.

Steven Vandeput vindt wel dat Hasselt "afglijdt". Hij refereerde aan een "zwemfestijn" waar alleen vrouwen waren toegelaten. "Ik vind het niet goed om mannen en vrouwen uit elkaar te houden", aldus Vandeput. "Alleen voor vrouwen! Stel u voor!", reageerde Nadja Vanamroye schamper.

Uit de discussie over het ideale woonbeleid bleek enige vrees voor hoogbouw. "Ik denk niet dat dit de identiteit is van de stad Hasselt", aldus Laurence Libert. "Open VLD is voor meer groen, voor minder beton. Ik zou niet willen dat Hasselt het Dubai aan de Demer wordt." Wat wil Open VLD dan wel? "Heel kwalitatieve woningen. Laten we het toch maar gezellig houden."

Herbekijk het debat in Hasselt

Bron: vrtnws