"Laten we morgen massaal liften"

30 mei 2016
De staking bij een deel van het NMBS-personeel blijft duren, en dus blijven pendelaars het moeilijk hebben om hun bestemming te bereiken. Journalist Katheen Vereecken roept op tot een nieuwe vorm van solidariteit:

Kathleen krijgt een minuut radiotijd in Hautekiet:

De treinen staken. Morgen nog ietsje meer dan anders. We kunnen daar veel over zeggen en denken, we kunnen het daar wel of niet mee eens zijn. We kunnen ons ergeren, zeggen dat we het beu zijn gegijzeld te worden, maar blijkbaar is dat foei en fout en hoort het thuis onder 'dat discours', weet u wel.

We moeten solidair zijn. En laat solidariteit nu net een waarde zijn die ik een warm hart toedraag. Alleen: is het gek dat ik me vragen stel bij het gebrek aan solidariteit met de reizende medemens? Daarom dit voorstel.

Ooit, in tijden waarin we geloofden dat de wereld veilig was, was autostop een courante manier van reizen. Laten we van een oude gewoonte een nieuwe vorm van solidariteit maken en massaal liften of lifters meenemen.
Kathleen Vereecken

Zonder ingewikkelde voorbereiding of planning, gewoon spontaan. Omhoog met die duim. Een bordje mag. Met, zoals een Facebook-vriendin suggereerde, het woord 'treinwees' erop.