"Laten we ons niet mispakken aan al die Belgische medailles"

12 augustus 2018
Vandaag krijgen de Belgen een laatste kans om hun medailleoogst op de Europese Kampioenschappen nog wat aan te dikken. Dirk Gerlo volgde alles in Glasgow en Berlijn op de voet een maakt nu al een balans op.

De gouden medaille van de Belgian Tornados was de 17e voor België op de Europese Kampioenschappen. "Zien scoren, doet scoren", zegt commentator Dirk Gerlo. "Er wordt in een aantal federaties zeer degelijk gewerkt."

"Er zijn een aantal succesvolle projecten, zoals in de turnfederatie of met de gemengde estafetteploeg in het triatlon. Als je daar helemaal achter gaat staat, kan zoiets werken. Maar de vijver blijft klein. Een Nina Derwael of Marten Van Riel vervang je niet zomaar."

De weg naar Tokio is nog lang

"Toch ook deze randbemerking: dit was een EK waarop we veel medailles halen, maar waar er niet altijd een topbezetting was. Dat is jammer voor de uitstraling van het toernooi. Voor onze atleten is dit een stimulans, maar de weg naar Tokio is nog lang."

"Laten we ons dus niet mispakken aan al die medailles: er zal nog veel en hard gewerkt moeten worden voor succes op de volgende Spelen. Want straks komen daar ook nog bijvoorbeeld Amerika, Australië en Japan bij. Die zitten ook niet stil."

"Situatie in het zwemmen is verontrustend"

Terwijl België in zowat alle sporten op de Europese Kampioenschappen sterk presteerde, viel het zwemmen wat uit de toon. "De spoeling is dun, dat zagen we ook na het forfait van Timmers. We zitten met een probleem bij het zwemmen."

Waarom komen er geen nieuwe namen?

"Heel wat Belgen draaien al jaren mee en worden schijnbaar niet beter. Dat is verontrustend. Ze pieken ook niet op het belangrijkste moment. Daar moet een grondige analyse komen. Waarom zwom niemand een Belgisch record? Waarom komen er geen nieuwe namen?"

"Er moet een klimaat komen waar gezond samengewerkt kan worden, met coaches die in dezelfde richting kijken. Het zou heel jammer zijn als we in Tokio bijvoorbeeld geen aflossingsploeg hebben die een finale kunnen ambiëren. Dit is een wake-up call. Er is geen seconde meer te verliezen."

Bron: sporza.be en De Ochtend