Laura Marling - Semper femina

13 maart 2017
Laura Marling (27) heeft een nieuwe plaat uit. Misschien wel de beste aanvulling tot op heden van haar nu al uitvoerige discografie. Het is de zesde in negen jaar tijd.

Twee weken geleden was de single Wild fire onze Voxtip. Ook Soothing was al te horen hier op Radio 1. En nu komt Laura Marling met haar zesde werk van lange adem.

'Semper femina' is een overwegend akoestische plaat, zoals van haar gewend zijn, onder andere aangevuld met prachtige arrangementen van Rob Moose. Die man deed hetzelfde met Alabama Shakes en Bon Iver. “Semper Femina gaat over mijn verstandhouding met vrouwelijkheid," vertelt Marling in een interview met de Financial Times. Uit het Latijn vertaald: altijd vrouw. Die zinsnede staat niet enkel op de hoes, maar is ook getatoeëerd op haar been. En of ze het meent.

Rond 2006 gaf ze als 16-jarige haar eerste concerten in Bosun’s Locker. Een West-Londense pub met een capaciteit van 40 mensen, waar terzelfdertijd ook alles begon voor Mumford & Sons en Noah and the Whale. Het begin van een nieuwe wind in het folklandschap. Noem het nu folk.

Die nu folk werd wat later opgepikt door de mainstream. Vooral Mumford & Sons boomde enorm, met Noah and the Whale hangend in het achterwiel. Laura Marling genoot niet volledig mee van dat commercieel succes. Of deze plaat daar verandering in zal brengen, blijft kwestieus. Misschien is dat haar doel ook niet. Laura Marling doet vooral verder met wat ze altijd al deed: haar eigen ding.

Radio 1 Select