Laurens De Plus: “Ketonen smaken met veel verbeelding een beetje als Gin-Tonic”

25 november 2019
© David Stockman (Belga)
Laurens De Plus: 24 jaar, toptalent en één van de uitblinkers in de afgelopen Tour. Voor hij opnieuw op winterstage naar het buitenland trekt, nodigden we hem uit in 'De Tribune'. Voor een gesprek over het afgelopen seizoen, zijn ploeg, zijn vele kopmannen en de toekomst. Wielerman Christophe Vandegoor nam plaats naast hem.

"Enkele jaren geleden was Jumbo-Visma nog een kneusje"

De wielerman van de radio, Christophe Vandegoor, noemde Jumbo-Visma in De Tribune de ploeg van het jaar. Samen met Deceuninck-Quick Step. “Enkele jaren gelden waren ze nog het kneusje waar iedereen mee lachte in de tijd van de Amerikaanse sponsor Belkin. Ze moesten zoeken naar sponsors."

"En nu hoor ik achter de schermen dat er druk wordt gesolliciteerd om er bij te horen. Langs de ene kant hebben ze de trein van de wetenschap genomen en er zijn een aantal goede ploegleiders bijgekomen. Het mentale speelt ook een rol. Net als bij Deceuninck-Quick Step. Er kan wel lacherig gedaan worden over “The Wolfpack”, maar ergens speelt dat wel mee."

Laurens De Plus bevestigde. “Dat klopt 100 procent. Winnen is een optelsom van vele dingen, maar groepsgevoel, vechten voor je leider en voelen dat je kans hebt om te winnen, hoort daar zeker bij. Dan kan je altijd een tikkeltje meer. Samen op stage gaan, samen aan iets werken, dat werkt voor mij enorm goed."

"En ook de wetenschappelijke benadering. Dat gaat over een voedingsplan, over supplementen en over goed nadenken over alles.”

"Ketonen? Ik voel me er goed bij"

Daar hoort bij Jumbo-Visma zelfs een app bij waarmee het eten van de renners wordt afgewogen tot op de gram. Na een deugddoende vakantie en een paar kilootjes extra zal De Plus die snel weer in gebruik nemen. “Ik heb deze morgen gebeld om die app opnieuw te installeren."

"Zo zal ik elke dag 500 calorieën skippen en dat moet tot gewichtsverlies leiden. Het is een goed systeem, want zo moet je niet meer nadenken over je voeding. Je moet gewoon je bord afwegen. Voor de rest is het supermakkelijk. Mentaal is dat niet altijd makkelijk, maar als iedereen het doet, als je Tony Martin het ziet doen, dan is het voor iedereen de moeite."

Jumbo-Visma maakt er ook geen geheim van dat ze, net als andere teams, ketonen gebruiken. De Plus is een van de renners die het gebruikt. “Ik ben er tevreden over en ik ben blij dat er niet hysterisch over gedaan wordt. Iedereen kan het kopen. Het is alleen de manier waarop het gebruikt wordt, die het verschil kan maken."

"Als je aangeeft dat je het wil gebruiken, dan regelt de ploeg alles en nemen ze het op in je supplementenplan. Het smaakt met veel verbeelding een beetje als Gin-Tonic, maar eigenlijk vindt niemand het in de ploeg lekker. Niet iedereen binnen de ploeg gebruikt het, maar ik voel er mij goed bij.”

In deze uitzending van 'De Tribune' hoorde je ook:

  • Wie op de familiefeesten van Laurens De Plus het meeste talent wordt toegedicht: Laurens of zijn broer Jasper?
  • Op welke voetbalclub Laurens De Plus tot enkele jaren geleden een abonnement had?
  • Waarom Laurens een jaar geleden Quick-Step Floors verruilde voor Jumbo-Visma.
  • Dat het minder moeilijk is je eten elke dag af te wegen als Tony Martin het goede voorbeeld geeft.
  • En waarover Laurens de Plus en Wout van Aert het vaakst naar elkaar berichten sturen.


Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'

Lees ook:

Lijst van artikels

Radio 1 Select