Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bruggenbouwers

Layla El-Dekmak: "Mijn leven is sinds 4 augustus 2020 niet meer hetzelfde en zal nooit meer hetzelfde zijn"

za 25 dec. - 0:12

Vandaag was Layla El-Dekmak te gast bij Annemie Peeters in ‘Bruggenbouwers’. Annemie nodigt gasten uit die staan voor bepaalde waarden en normen die hij/zij met vuur verdedigt, maar die zich ook kan verplaatsen in de waarden en normen van iemand anders. El-Dekmak haar moeder is Belgisch en haar vader is Libanees-Belgisch en woont in Beiroet. Sinds de explosie in 2020 staat het leven van El-Dekmak en haar familie compleet op zijn kop.
Layla El-Dekmak

Layla El-Dekmak presenteerde vorig jaar het podcastprogramma ‘Zandman’ en maakte zelf de veelbeluisterde podcast ‘Lijf’. Enkele maanden geleden diende ze haar ontslag in, omdat haar leven sinds anderhalf jaar drastisch veranderd is. “Mijn leven is sinds 4 augustus 2020 niet meer hetzelfde, na de enorme explosie in de haven van Beiroet”, vertelt El-Dekmak.

El-Dekmaks vader, stiefmoeder en twee halfzussen woonden op het moment van de explosie in Beiroet. “Het was de grootste niet-nucleaire explosie van de eeuw. De schade is enorm. Mijn vader werkte ook in de haven en is die dag toevallig twintig minuten vroeger naar huis gegaan. Zijn kantoor was volledig verwoest door de explosie. Als hij langer was gebleven, had ik geen vader meer gehad.”

“Toen het nieuws van de explosie mij bereikte, was ik helemaal in paniek. Je kan letterlijk niets doen. Niets. En je ziet je wereld ginder voor je ogen instorten", vertelt El-Dekmak. “Mijn eerste gedachte was dat het een aanslag was en dat er opnieuw oorlog zou uitbreken. Ik kreeg mijn vader en halfzus ook niet meteen te pakken, wat het alleen maar erger maakte. Dat was het langste half uur uit mijn leven, tot ik het bericht kreeg van mijn vader en zus dat ze beiden oké waren.”

“Mensen denken dat het leven opnieuw zijn gangetje gaat in Beiroet, maar dat is absoluut niet waar. Sinds die dag gaat het telkens slechter en slechter en slechter. Elke week krijg ik nieuw slecht nieuws. Er heerst ongelooflijk veel werkloosheid en armoede en de bevolking is op, getraumatiseerd, moe en verdrietig. De impact van de explosie is enorm en het stelt ook je eigen leven hier in een volledig nieuw perspectief", vertelt El-Dekmak.

Exact één jaar na de explosie in de haven van Beiroet is er al veel puin geruimd, maar de ravage blijft enorm. Bekijk hier hoe de stad er vandaag uitziet. 

Meter

El-Dekmak is daarnaast ook meter van Ise Ahmed Duale, die zes jaar geleden uit Somalië naar België vluchtte en nu Belg is. “Ik ben via een smokkelaar die mijn oom gevonden had, naar België gekomen”, vertelt Duale. “Ik wist niets toen ik hier aankwam, ik wist zelfs niet dat ik in België was. Na vier maanden is Layla in mijn leven gekomen. Zij heeft me geholpen om mijn leven hier op te starten.”

El-Dekmak benadrukt dat het meterschap een enorme impact heeft op het leven van asielzoekers, maar ook op je eigen leven. “Je moet niet aan het project beginnen met het idee dat je er iets voor zal terugkrijgen. Je moet er gelijkwaardig instappen en denken dat je een impact hebt op zijn leven maar hij ook op jouw leven. Het is een wisselwerking tussen beide. Ise is ook een steun voor mij geweest het laatste anderhalf jaar. Er was niemand in mijn leven die wist wat het betekent om hier veilig te zitten terwijl je familie gevaar loopt", vertelt El-Dekmak.

Inspiratie

Eén van de grote inspiratiebronnen van El-Dekmak is Doruntina Islamaj, die bij Pano werkt. "Wij kunnen uren met elkaar praten en elkaar gebruiken als klankbord. Dan praten we over wat wel en niet kan op televisie of radio. Wat we beter moeten doen. Ik vind de raad die ze mij geeft en de projecten die zij maakt enorm belangrijk", vertelt El-Dekmak.

Islamaj en El-Dekmak vinden daarnaast dat de VRT, als openbare omroep, meer aandacht moet geven aan taalgebruik op de verschillende platformen. "We moeten erbij stilstaan dat onze woorden anderen pijn kunnen doen. We moeten daarover ook in debat kunnen gaan. Onze taal is in evolutie en dat zal altijd zo zijn. We moeten daar niet bang voor zijn", vertelt Doruntina Islamaj.

“Niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn, dat is zo, ik ben dan ook niet voor iedereen. Maar één van de missies van de VRT luidt dat iedereen hier welkom is en dat je moet kunnen zijn wie je bent. Dan moet je dat ook van binnenuit uitdragen en moet iedereen ook op de werkvloer kunnen zijn wie hij of zij is. Als iemand dan iets zegt waar ik niet mee akkoord ben, dan zal ik daarop ingaan en vragen waarom hij of zij daar zo over denkt. Ik ben hier niet om aan te vallen, maar om bij te sturen en bij te leren. En we doen het al goed op veel vlakken, maar er is altijd ruimte voor verbetering”, besluit El-Dekmak.

Beluister Layla El-Dekmak in ‘Bruggenbouwers’ (in twee delen):

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet