LBJ

29 juni 2019
Lyndon B. Johnson, 36ste president van de Verenigde Staten, aangetreden op 22 november 1963. Dat is de dag waarop in Dallas John F. Kennedy werd doodgeschoten. Zonder die moord was LBJ meer dan waarschijnlijk nooit president geworden en tussen de plooien van de geschiedenis gevallen.

De faam van Kennedy, Lyndon B. Johnsons voorganger, is fabelachtig. JFK is uitgegroeid tot een soort heilige, daar kan niemand tegen op. De faam van zijn opvolger, Richard Nixon, is ook fabelachtig, maar in negatieve zin. Vergeleken met de bekendheid van Kennedy en Nixon is de renommee van LBJ klein. Hij hoort niet tot de iconen.

Het drama van Johnson's presidentschap is dat slechts twee dingen zijn blijven hangen. (1) Hij werd president omdat Kennedy werd vermoord en (2) zijn Vietnambeleid was katastrofaal, de oorlog escaleerde. Als u oud genoeg bent, zou u zich de kreet "Johnson moordenaar!" kunnen herinneren. Die slogan werd in diverse talen geroepen tijdens Vietnam-demonstraties wereldwijd.

Dat is mager. En onterecht. Jelle Dehaen komt zaterdag de stelling verdedingen dat Lyndon B. Johnson een van de belangrijkste presidenten van de Verenigde Staten is geweest. Kennedy heeft geprobeerd om zwarte Amerikanen gelijke rechten te geven. Dat lukte hem niet, Johnson lukt het wel. Lyndon B. Johnson heeft de Great Society uitgerold, een reeks wetten over ondermeer ziekteverzekering, onderwijssubsidies en milieubescherming. 

Lyndon B. Johnson heeft Amerika destijds grondig veranderd. Om een of andere reden is dat ondergesneeuwd geraakt. Zaterdag de details.