Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

"Leaving Neverland" op Canvas

vr 8 mrt. - 5:33

In de intussen al druk besproken HBO-documentaire vertellen twee mannen dat ze als kind door popster Michael Jackson misbruikt werden. Dat we alleen hun kant van het verhaal horen, is meteen de grootste kritiek op de documentaire.
Jackson samen met een kind

In de vier uur durende documentaire "Leaving Neverland" vertellen Wade Robson  en James Safechuck hoe ze als kind Michael Jackson persoonlijk leerden kennen, hoe ze op Neverland Ranch (het domein waar Michael Jackson leefde van 1988 tot 2003) werden uitgenodigd, hoe ze door hem verwend en verleid werden en dat ze uiteindelijk ook seksueel misbruikt werden.

Bekijk hier het fragment waarin James Safechuck vertelt waar in Neverland het misbruik plaatsvond volgens hem:

Canvas zendt de documentaire uit omdat "de manier waarop regisseur Dan Reed dit verhaal vertelt en verbeeldt buitengewoon krachtig is". De zender is zich ervan bewust dat er bij fans en in de muziekindustrie veel wantrouwen en terughoudendheid is rond deze film: "Het enige advies dat we kunnen geven is: kijk zelf en vorm je eigen oordeel", stelt de zender. 

"Regisseur Dan Reed heeft er heel bewust voor gekozen om hun verhaal op die manier te vertellen", zegt VRT-filmjournalist Ward Verrijcken die de documentaire al zag. "Hij heeft heel bewust de familie van Jackson niet gecontacteerd. Hij wilde het verhaal van de slachtoffers vertellen, niet het proces overdoen. Dit is dus een zeer uitgebreide reconstructie van wat er volgens hen toen gebeurd is."

Enkel getuigenissen, geen bewijzen

Feit is wel dat er in de documentaire geen bewijzen zitten. Het gaat om getuigenissen: enkel deze twee mannen en hun familie komen aan het woord. Een eenzijdige documentaire, is dan ook een vaak gehoorde kritiek.

De documentaire ging eind januari in première op het Sundance-festival en lokte daar meteen heftige reacties uit. Sommige kijkers verlieten de zaal vroegtijdig en/of hadden achteraf psychologische begeleiding nodig.  Critici waren lovend over de docu, maar gechoqueerd door wat ze gezien hadden.

De fans zijn verdeeld. Sommigen willen de documentaire liever niet zien of blijven rotsvast in de onschuld van hun idool geloven. Anderen vinden na de documentaire dat ze hun mening over Jackson moeten herzien.  Er zijn met andere woorden believers en non-believers. Ook na de tv-première in de VS begin deze week werd "Leaving Neverland" nog druk besproken.

"We zien dat dit soort documentaires altijd helpen om het thema van seksueel misbruik bespreekbaar te maken", zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. "En we stellen iedere keer vast dat het nieuwe getuigenissen oplevert. Er zijn altijd mensen die de verhalen overdreven vinden en anderen die de getuigen onvoorwaardelijk geloven. Maar dat is een zinvol debat. De consensus door al die meningen heen, is dat slachtoffers geholpen moeten worden. Of dat via een film moet, daar kan over gediscussieerd worden. Maar het is altijd een sterke aanmoediging naar erkenning van slachtoffers."

De nabestaanden van Jackson veroordeelden de documentaire nog voor de première. De familie van Jackson kan geen klacht indienen tegen HBO wegens laster en eerroof omdat Jackson intussen overleden is.

Maar ze klagen HBO wel aan omdat de zender in 1992 het concert "Live in Bucharest: The dangerous tour" uitzond en toen een contract tekende waarin ze zich ertoe engageerden om Jackson nooit in diskrediet te brengen. De familie eist daarom 100 miljoen dollar van HBO.

Meer op vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet