"Leef je eens in, in de wereld van een ander"

16 februari 2017
Vanavond gaat theaterproductie ‘Tiresias’ van Theater van A tot Z in première. In de voorstelling blijkt dat Tiresias de gave heeft om dingen te zien die anderen niet zien. Een pleidooi voor meer empathie:

In deze tijden leeft er veel onbegrip en angst bij de mensen.

Onbegrip voor elkaar, angst voor wie anders is. Mensen blijven graag veilig zitten in de beslotenheid van hun eigen bekende wereldje. En daarom zeg ik: leef je eens in, in de wereld van een ander.

Als theatergroep proberen wij maatschappelijk relevante thema’s aan te kaarten, maar nog belangrijker: wij proberen mensen van verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Wij willen graag Vlamingen van theater zien genieten, maar dan samen met vluchtelingen en anderstaligen, samen met jongeren die weinig cultuurervaring hebben, of in het geval van ons nieuwste toneelstuk ‘Tiresias’, samen met blinden en slechtzienden.

In ‘Tiresias’ hebben we de titelrol gegeven aan een blinde acteur, en via hem confronteren we de wereld van de ziende mens met de wereld van de niet-ziende mens. De ene wordt ondergedompeld in de wereld van de andere. Op hetzelfde moment, in hetzelfde theater. Op die manier voelen ze hoe het is om ‘die ander’ te zijn.

Gewoon: een beetje empathie. Daar hebben we allemaal nood aan.