Leen Vervaeke in corona-quarantaine: "In afwachting van eerste test moeten we in onze kamer blijven"

3 februari 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De negen Belgen en drie van hun Chinese familieleden die gisterenavond gerepatrieerd zijn uit Wuhan hebben de eerste nacht in quarantaine doorgebracht. "Alles is probleemloos verlopen" vertelt correspondente Leen Vervaeke in 'De Ochtend'.

De negen Belgen en hun drie Chinese familieleden die gisteren zijn gerepatrieerd uit de Chinese stad Wuhan hebben hun eerste nacht in quarantaine doorgebracht. Ze moeten zo’n twee weken verblijven in het militair ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek, afgeschermd van anderen. Tot nu toe zijn er geen besmettingen vastgesteld in ons land, ook niet bij de Belgen in quarantaine.

Correspondente Leen Vervaeke vertelt in 'De Ochtend': "Alles ging zeer vlot. Toen we aankwamen na onze vlucht zijn we een voor een opgenomen en kregen we een kamer toegewezen. We hebben gesproken met een arts en erna heeft iedereen kunnen rusten."

De kans is heel klein dat iemand besmet is, maar uitsluitsel volgt na verdere tests

De gerepatrieerde Belgen verblijven in een afgesloten vleugel van het militair hospitaal. "In afwachting van een eerste test moeten we in onze kamer blijven en mogen we niet buiten op de gang, dat is fase 1", vertelt Vervaeke. "Deze ochtend worden we allemaal getest met een wissertje, er wordt speeksel en snot afgenomen."

De stalen van die tests worden later vandaag onderzocht door de KU Leuven. "Als blijkt dat de test negatief is, gaat fase 2 in en mogen we bij elkaar komen in een gemeenschappelijke ruimte, dan wordt de quarantaine iets minder strikt."

De incubatietijd van het coronavirus is maximaal twee weken, dus zolang duurt de quarantaine. Als er niets gebeurt, dan mogen de twaalf het ziekenhuis na die periode verlaten.

Als iemand toch ziek wordt, volgt een overplaatsing naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, waar de patiënt volledig afgesloten wordt van de buitenwereld. Dat is dan ook slecht nieuws voor de andere mensen in quarantaine: hun verblijf in het militair hospitaal wordt dan met minimaal twee weken verlengd, de duur van de incubatietijd.

"De kans dat iemand besmet is, is heel klein", vertelt Vervaeke. "De test moet uitsluitsel brengen, maar we zijn allemaal al twaalf dagen binnen, en voelen ons gezond. Iedereen is kalm en vooral blij om geëvacueerd te zijn."

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'