Leer eens een 'zwarte' taal!

7 oktober 2015
De talenopleiding van de Universiteit Antwerpen, Linguapolis, schrapt in haar talenaanbod. Er zijn te weinig inschrijvingen voor het tweede jaar Arabisch en dus kunnen de lessen niet plaatsvinden. Een slechte zaak, vindt onderwijswetenschapper Orhan Agirdag.

Sinds het schooljaar 2014-2015 kunnen middelbare scholen vrij kiezen welke vierde taal ze aanbieden in de derde graad van het secundair onderwijs.

Toch hebben we geen weet van scholen die dat doen.

Jammer, vindt onderwijswetenschapper Orhan Agirdag van de KU Leuven. Hij pleit ervoor om zwarte talen een plek te geven in ons onderwijs. Dit is een brede term voor Arabische talen en andere talen die vaak door migranten worden gesproken, zoals het Turks of Marokkaans. (Nu is er vooral plaats voor witte talen in ons onderwijs, zoals Frans, Duits en Engels)

Op de arbeidsmarkt kan zo'n taal zeker van pas komen, vindt Agirdag. Elke maand krijgt hij wel vragen naar mensen die (academisch) Turks spreken.

Zelf heeft hij 6 jaar Latijn gestudeerd, en dat vond hij heel boeiend. maar het is een amper gebruikte taal: dus waarom bieden we in de plaats geen standaard Arabisch aan?
Een taal die even moeilijk is, en een even rijke cultuur aanbiedt.

Al wil hij Latijn zeker niet schrappen, maar mensen wel een keuze geven. Want Latijn is erfgoed.

 

Alexander Demey en Julie Claassens zijn alvast erg enthousiast over 'zwarte talen'. Ze studeren respectievelijk Turks en Arabisch.

Luister naar hun motivatie

 

Lees ook de column van Orhan Agirdag:

Mijn pleidooi in @volkskrant tegen een elitaire invulling van meertalig onderwijs: http://t.co/M4DYOhjjPJ

— Orhan Agirdag (@orhanagirdag) 30 september 2015

Radio 1 Select