Hoe kan je je dromen sturen?

12 oktober 2018
Dromenonderzoeker Tim Post (Universiteit Twente) schreef een boek over lucide dromen: 'Droom Meester'. Tijdens lucide dromen ben je je ervan bewust dat je droomt en kan je je droom ook sturen, zegt hij. Enkele tips.

Tim Post had zijn eerste lucide droom toen hij zeven was. Hij had toen vaak nachtmerries, zoals zoveel kinderen van die leeftijd. Een van die nachtmerries was zo eng, dat hij wakker werd en meteen weer in slaap viel om dan te beseffen: hey, ik zit weer in die nachtmerrie. Hij was dus droombewust en probeerde zo snel mogelijk opnieuw wakker te worden. Pas veel later besefte hij dat het om een lucide droom ging. En leerde hij dat je je dromen kan sturen. 

Sporters kunnen lucide dromen gebruiken om hun prestaties al eens te repeteren. Ze oefenen hun sprint of hun turnoefening in hun droom om de dag erop beter te presteren. Tim Post gebruikte lucide dromen om van zijn plankenkoorts af te komen. Omdat een droom heel levensecht is, oefende hij in een droom zijn presentaties voor een enorm groot publiek, op een groot podium, zoals bij de Oscars. En zo kreeg hij meer zelfvertrouwen voor die keren dat hij echt een publiek moest toespreken.

Het werkt niet zo dat je vóór je gaat slapen even denkt: ik wil heel graag over dit of dat onderwerp dromen, en ik hoop dat mijn brein vervolgens die droom gaat afspelen. Hoe het wel gaat: tijdens de droom herkennen dat je aan het dromen bent en dan de regie in handen nemen om je droomplan uit te voeren. 


Om lucide te dromen zijn er drie stappen:

1. Leer je je dromen herinneren. We dromen elke nacht, zelfs wie denkt niet te dromen. Elke ochtend schrijf je meteen na het ontwaken je dromen op in een schrift. 

2. Na twee weken heb je een droom of twintig. Dan kan je terugbladeren, en zien welk type dromen je hebt.

3. Als je kan voorspellen waarover je gaat dromen, dan kan je ze herkennen. Dan heb je je droombewustzijn verkregen en kan je een droom naar je hand zetten.


Leer dan gaandeweg om participatiever te worden in je dromen: wandel rond, spreek mensen aan in je droom, voel... Tim Post: "In mijn eerste lucide dromen heb ik aan tafels gevoeld, mensen in hun wangen geknepen. Zo levensecht zijn dromen!" En dan kan je ermee aan de slag.

En bovenal: slaap genoeg! Zonder slaapsucces geen droomsucces.

Beluister hier het gesprek met Tim Post: 

Lees ook:

Lijst van artikels

Radio 1 Select