Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

“Leerkracht wordt terecht beschouwd als een zwaar beroep”

zo 27 mei - 1:18

Voormalig Knack-journaliste en schrijfster Misjoe Verleyen was zondag te gast in Touché. Ze is nu met pensioen, maar stond ook een hele periode van haar leven voor de klas en volgt de onderwijsactualiteit nog steeds op voet. Zo vindt ze leerkracht zonder twijfel een zwaar beroep en heeft ze zo haar bedenkingen bij het M-decreet.
De onderwijshervormingen passeren zo snel dat ze niet kunnen bewijzen of ze goed zijn

“Ik vind het terecht dat het beroep van leerkracht is opgenomen in de lijst van zware beroepen”, begint schrijfster en ex-journaliste Misjoe Verleyen. “Een heleboel van de taken van de ouders worden nu overgenomen door het onderwijs. Men moet stoppen om die mensen met van alles en nog wat te belasten. De meesten zijn ooit begonnen met het beroep omdat ze leerlingen iets wilden bijleren, nu worden ze bedolven onder een papieren rommel die nergens toe dient.”

Een heleboel van de taken van de ouders worden nu overgenomen door het onderwijs

Misjoe stond jarenlang zelf in het onderwijs, maar stopte in 1983 om aan de slag te gaan als journalist bij Knack. “Dat was natuurlijk een mooie kans, maar ik kreeg ook het gevoel kreeg dat papier belangrijker werd dan de kinderen. En het is enkel erger geworden. De stapels papier die leraars moeten volschrijven om zichzelf in te dekken tegen klachten, dat is onvoorstelbaar.”

Ik kreeg als leerkracht het gevoel dat papier belangrijker werd dan de kinderen

M-decreet

Misjoe volgt de actuele discussies rond onderwijs nog steeds op de voet. Ze heeft zelf een dochter die les heeft gevolgd in het buitengewoon onderwijs en ze fronst haar wenkbrauwen wanneer ze denkt aan het M-decreet. “Vroeger kwamen ze vanuit het buitenland om te kijken hoe het buitengewoon onderwijs bij ons werd georganiseerd”, vertelt Misjoe. “Ik vind dat je het buitengewoon onderwijs beter moet maken als je er niet tevreden over bent. Nu gaan die kinderen naar het algemeen onderwijs en daar zullen ze ongetwijfeld veel leren, maar velen zullen ook terugkeren met de gedachte ‘Ik kan het niet’. In de school van mijn dochter werd elke nederlaag omgezet in een overwinning. Of je nu zeven of twaalf was, als een kind kon lezen werd daar de hele school stilgelegd en werd iedereen naar de feestzaal gebracht met de boodschap: ‘Ik kan lezen!’”

De onderwijshervormingen passeren zo snel dat ze niet kunnen bewijzen of ze goed zijn

Misjoe is inmiddels 70 en zag al heel wat hervormingen in het onderwijs de revue passeren. “Sinds ik afstudeerde heb ik de ene hervorming na de andere gezien”, vertelt de zus van voormalig Knack-hoofdredacteur Frans Verleyen. “De hervormingen passeerden zo snel dat ze de kans niet kregen om te bewijzen of ze goed waren. Marc De paepe heeft een boek geschreven waarin hij concludeerde dat alle vernieuwingen ons onderwijs niet slechter hebben gemaakt door de weerstand van de leerkrachten. Dat is toch een vreemde conclusie? Laat de mensen gewoon les geven en ontzie hen van de papieren rommel die nergens toe dient”, besluit Verleyen.

De hele aflevering van Touché kan je hier herbeluisteren.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet