Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Leerkrachten sneller vastbenoemd, maar ook makkelijker weer buiten: Weyts zoekt deal met vakbonden

di 5 mei - 6:57

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil beginnende leerkrachten sneller vast kunnen benoemen, al na één schooljaar. Dat schrijft 'De Morgen'. Zo hoopt hij onder meer het lerarentekort aan te pakken. Maar hij zet er wel iets tegenover: incompetente leerkrachten moeten ook makkelijker geschorst of ontslagen kunnen worden. In 'De Ochtend' lichtte hij zijn plannen verder toe.
© Steve Riot (via Pixabay.com)

Beginnende leerkrachten die vandaag vastbenoemd willen geraken, moeten minstens twee schooljaren anciënniteit opbouwen. Dat wil Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) veranderen, zo las 'De Morgen' in de toelichting bij de begrotingsaanpassing van de Vlaamse regering.

"We willen die vaste benoeming al na één jaar mogelijk maken", bevestigt hij in 'De Ochtend'. Dat heeft voor Weyts twee grote voordelen: het maakt ten eerste het beroep van leerkracht aantrekkelijker en dat zou kunnen helpen om het lerarentekort weg te werken. "Je kan daartegen strijden als een soort Don Quichote. Maar ik wil proberen de positieve aspecten daarvan uit te spelen, namelijk de zekerheid van tewerkstelling."

Anderzijds vormt het ook een besparing voor de Vlaamse financiën, omdat de pensioenen van vastbenoemde ambtenaren op het conto komen van de federale staat. Voor Vlaanderen zou het neerkomen op een besparing van zo'n 26 miljoen euro per jaar, weet 'De Morgen'.

lees verder onder de foto

Makkelijker ontslaan

Ondanks die voordelen van een snellere benoeming wil Weyts zijn vel toch duur verkopen. In ruil verwacht hij dat de vakbonden ermee instemmen om vastbenoemde leraars strenger te kunnen evalueren, en dus ook makkelijker te kunnen schorsen of ontslaan. Die procedure is vandaag zo complex en tijdrovend dat dat zelden of nooit gebeurt.

Vandaag moet je soms ook vaststellen dat die vaste benoeming wordt gebruikt als een soort schild tegen incompetentie en misbruik

"Vandaag moet je soms ook vaststellen dat die vaste benoeming wordt gebruikt als een soort schild tegen incompetentie en misbruik", aldus Weyts. "Daarom wil ik de ontslagprocedure versoepelen. Want zij die daar misbruik van maken, verbrodden het imago van leerkrachten voor al de rest."

Evident wordt dat niet. Ook voormalig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stuitte in het verleden al op een njet van de onderwijsvakbonden. Weyts wil de komende maanden gebruiken om alsnog een deal te kunnen sluiten.

Hij weet dat het een pittige opdracht is, maar heeft er zelf goede hoop op. "Daar zit ook een budgettaire bonus aan. De sociale lasten die je betaalt op een tijdelijke leerkracht zijn veel hoger dan bij een vaste benoeming. Die bonus kunnen we inzetten om een vergelijk te vinden."

Egbert Lachaert (Open VLD) "verrast"

Egbert Lachaert, fractieleider voor Open VLD in de Kamer en ook kandidaat-voorzitter bij de partij, zegt "nogal verrast" te zijn door het idee van Weyts. "Dat is een voorstel dat je eerder vanuit vakbondszijde verwacht. En ik denk eerlijk gezegd dat de aantrekkelijkheid van een job vandaag afhangt van andere zaken: het loonpakket, de middelen die men heeft om zich te organiseren, de werkbalast, ..."

Volgens Lachaert staat over de vaste benoeming trouwens net het tegenovergestelde in het Vlaamse regeerakkoord: dat men daar niet meer de norm van wil maken. "Het gaat toch wat in tegen de lijn die het Vlaamse regeerakkoord bepaalt."

Beluister het gesprek met Ben Weyts in 'De Ochtend':

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, 'De Morgen' en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet