"Leerkrachten zijn overbevraagd" (En het M-decreet maakt het er niet makkelijker op)

20 april 2016
Steeds meer jonge kinderen worden definitief of tijdelijk van school gestuurd. Zelfs vierjarigen. Hautekiet ging er dieper op in, en kreeg ook een oma van een 7-jarige jongen aan de lijn. Die jongen werd definitief geschorst omwille van zijn gedrag. Maar misschien ligt het ook wel aan het M-decreet?

De oma bleef liever anoniem, maar wou wel kwijt dat het gaat om een school in de Kempen. Daar werd de jongen definitief uitgesloten “omdat het de draagkracht van de school overschreed”. Dit gebeurde van de ene dag op de andere na één vergadering met het CLB, en zonder voorafgaande hulp.

De jongen in kwestie heeft een autisme spectrum stoornis, maar is zeker niet agressief. Wel vertoonde hij “dominant gedrag in vriendschappen”, volgens de school.

"Er is te weinig kennis bij leerkrachten over ASS”, geeft de oma als één van de mogelijke oorzaken aan. Die stoornis is geen onoverkomelijk probleem, maar je moet wel weten hoe je zo’n kind moet aanpakken. Zo moet je aan een ASS-kindje steeds opnieuw uitleggen wat de regels zijn. “Maar dat vraagt wel wat van de leerkrachten. En die zijn al overbevraagd.” En het M-decreet maakt het er niet makkelijker op:

Met het M-decreet krijgen scholen meer en meer van die kindjes binnen

Ondertussen gaat het goed met de 7-jarige jongen. Zijn vader diende een klacht in, en de school kreeg ongelijk. Al nemen gedane zaken geen keer: “Ondertussen is het toch gebeurd”, zegt de oma.

De jongen zit nu op een andere school.