Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

1 maand na de verkiezingen: nog geen nieuwe burgemeester in 12 Vlaamse en 3 Brusselse gemeenten

Gisteren 5:40

Een maand na de verkiezingen kennen 12 gemeenten in Vlaanderen hun nieuwe burgemeester nog niet. Het initiatiefrecht wordt daar nu doorgegeven aan de op 2 na grootste partij. Ook in 3 Brusselse gemeenten wordt nog onderhandeld, maar daar bestaat geen initiatiefrecht.
Vlag
© BELGA

Vergeet de vooroordelen over Limburgers, want de provincie Limburg heeft als 1e in Vlaanderen haar huiswerk klaar. De enige gemeente die daar na 2 weken nog geen bestuursakkoord had, was Diepenbeek, maar ook daar zijn de onderhandelingen inmiddels afgerond.

De provincie Antwerpen daarentegen telt de meeste steden of gemeenten die nog geen nieuw stadsbestuur hebben. Niet alleen in de stad Antwerpen, maar ook in Brecht, Boom, Malle, Niel en Willebroek kennen ze hun nieuwe burgemeesters nog niet. In Stabroek werd gisteravond op de valreep nog een nieuwe coalitie voorgesteld.

In West-Vlaanderen wordt nog op 4 plaatsen onderhandeld. Het gaat om Kortrijk, Blankenberge, Diksmuide en Izegem.

In Oost-Vlaanderen is Denderleeuw de enige gemeente die nog geen nieuw bestuur heeft en in Vlaams-Brabant is het enkel nog wachten op Wemmel.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zitten 2 gemeenten nog zonder burgemeester: Sint-Jans Molenbeek en Schaarbeek. In Vorst werd gisteren een voordrachtsakte ingediend, maar is het nog wachten op een bestuursakkoord.

Antwerpen en Kortrijk

Nu er een bestuursakkoord is goedgekeurd in Gent, blijven er slechts 2 centrumsteden over waar nog wordt onderhandeld.

In Antwerpen hebben de N-VA en Vooruit de ambitie uitgesproken om samen te besturen, maar ze nemen hun tijd om tot een degelijk bestuursakkoord te komen. De meeste andere partijen hebben om die reden afgezien van hun initiatiefrecht. Vlaams Belang nam dat recht wel op en is daar officieel aan zet. Al wordt er achter de schermen rustig verder gesproken tussen Vooruit en de N-VA.

In Kortrijk zit de situatie muurvast omdat de N-VA en Vooruit niet zonder elkaar willen besturen. Ruth Vandenberghe van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk slaagde er in de eerste 2 weken na de verkiezingen niet in om een coalitie te sluiten met enkel de N-VA.

Team Burgemeester Stadlijst Kortrijk veroverde 18 van de 41 zetels in Kortrijk en is nagenoeg 'incontournable'. De afgelopen 2 weken had de N-VA het initiatiefrecht, maar lijsttrekker Axel Ronse konden Vandenberghe niet overtuigen om Vooruit mee in bad te trekken. 

Vanaf vandaag mag Vooruit zelf proberen om een verderzetting van de huidige coalitie tot stand te brengen. 

Vlaams Belang aan zet

In Willebroek is Vlaams Belang sinds vorige week aan zet. Slechts 3 partijen - onder wie Vlaams Belang - bemachtigden zitjes in de gemeenteraad, maar de situatie zit er muurvast. De andere 2 partijen willen niet besturen met Vlaams Belang, maar ook samen geraken ze er niet uit. Iedereen 2830 gaf daarom het initiatiefrecht vorige week vervroegd door aan Vlaams Belang. 

Diksmuide, Brecht en Stabroek zitten in gelijkaardige situaties. De meest logische coalitie zou er een zijn tussen de 2 grootste partijen, maar die hebben (voorlopig) geen akkoord gevonden. In die 3 gemeenten is Vlaams Belang als volgende partij aan zet.

Ook in Izegem zit het initiatiefrecht sinds vandaag bij Vlaams Belang. Daar was al een akkoord mét Vlaams Belang, maar STiP+ trok de stekker uit die samenwerking, nadat leden van de partij bedreigd waren.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het nu verder moet in Izegem. Er was al een voordrachtsakte ondertekend en het kiesdecreet zegt dat verkozen politici maar één zo'n akte mogen ondertekenen. Nu Vlaams Belang het initiatiefrecht krijgt, zal het ongetwijfeld proberen het oude akkoord met STiP+ nieuw leven in te blazen.

In Boom voerden de N-VA, Samen2850 en Vooruit coalitiegesprekken toen de eerste deadline afliep en het initiatiefrecht naar Vlaams Belang ging. Die partij kon ook nog geen bestuursakkoord voorleggen en het lijkt erop dat Samen2850 nu de draad opnieuw zal oppikken om de gesprekken van 2 weken geleden verder te zetten, of zelfs meteen af te ronden. 

In Denderleeuw kwam Vlaams Belang als grootste partij als allereerste aan zet. 1 van de 3 andere partijen overtuigen was voldoende geweest om ook in een buurgemeente van Ninove het lokale cordon te breken, maar dat gebeurde niet. Sindsdien onderhandelen die 3 anderen (Vooruit Iedereen, CD&V en N-VA) over een akkoord zonder Vlaams Belang. De afgelopen 2 weken gebeurde dat op initiatief van Vooruit Iedereen, nu neemt CD&V de fakkel over.

Blankenberge, Niel en Malle

In Blankenberge hebben de N-VA en CD&VPlus zich aan elkaar vastgeklikt. Daardoor slaagde de grootste partij, Team Blankenberge, er tijdens de eerste 2 weken na de verkiezingen niet in om een coalitie op de been te brengen. De afgelopen 2 weken lag het initiatiefrecht bij de N-VA, maar enkel met CD&VPlus is er geen meerderheid. Voorlopig werd er geen 3e partner bereid gevonden om met het duo samen te werken. Afgelopen nacht ging het initiatiefrecht naar CD&VPlus.

Het kartel Vooruit en Groen (6 zetels) probeerde in Niel na de verkiezingen een meerderheid met Burgerbelangen Niel (5 zetels) op de been te brengen, maar die partij had een bredere meerderheid voor ogen. 11 op 21 zetels vonden ze te krap. De afgelopen 2 weken probeerde Burgerbelangen een tripartite op poten te zetten, maar ook dat lukte nog niet. Daarom krijgt het kartel N-VA+CD&V (4 zetels) nu het initiatiefrecht. 

De meest logische coalitie in Malle was er eentje tussen de N-VA en DBM-CD&V. Zij hebben elk 8 zetels en samen een comfortabele meerderheid van 16 op 25 zetels. Ze kregen elk 2 weken de tijd kregen om een akkoord af te sluiten, maar vooralsnog is dat er niet. De volgende partij die aan zet komt, is Oostwest (4 zetels). Die zullen minstens 2 partijen moeten overtuigen om mee te kunnen besturen.

Geen initiatiefrecht

Wemmel is een faciliteitengemeente en daarom gelden de nieuwe regels er niet. Dat wil zeggen, geen initiatiefrecht. Er lopen natuurlijk wel gesprekken tussen de 3 partijen in de gemeente. De partij LB Wemmel van burgemeester Erwin Ollivier heeft de meeste zetels (11). IC-GB en Wemmel Plus! hebben er elk 7. Ollivier hoopt een akkoord te kunnen sluiten met een van hen voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad op 5 december. 

Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden de regels rond initiatiefrecht niet. De 2 gemeenten die daar hun burgemeester nog niet kennen zijn Sint-Jans Molenbeek en Schaarbeek.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet