Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

1 op de 5 jongeren combineert studies met mantelzorg: verenigingen pleiten voor statuut dat dat zou vergemakkelijken

gezondheid

mantelzorg

zo 28 apr. - 10:00

Mantelzorgverenigingen pleiten voor een statuut voor jongeren die hun studies moeten combineren met de zorg voor iemand in hun nabije omgeving. Maar liefst 1 jongere op de 5 doet dat. Het gaat om 64.000 studenten in het hoger onderwijs en 100.000 leerlingen in het secundair onderwijs. Zo'n statuut zou er kunnen toe leiden dat de studies makkelijker te combineren worden met de zorg thuis.
Man duwt rolstoel voort
© Unsplash

Vlaanderen telt meer dan 600.000 mantelzorgers, zo'n 164.000 van hen zijn jongeren die nog studeren (100.000 in het secundair onderwijs, 64.000 in het hoger onderwijs). Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een naaste (een familielid of vriend(in)) die ziek is of op vaste basis hulp nodig heeft. 

De helft van de studenten (32.000) geeft aan dat de combinatie van de mantelzorg met hogere studies vaak moeilijk is. Daarom pleiten mantelzorgverenigingen voor een mantelzorgstatuut in elke universiteit of hogeschool, naar analogie met onder meer het topsportstatuut of een statuut voor wie werken en studeren combineert. 

Heel weinig jonge mantelzorgers weten zelfs dat ze mantelzorger zijn

— Naomi De Bruyne, coördinator Steunpunt Mantelzorg

"Heel weinig jonge mantelzorgers weten zelfs dat ze mantelzorger zijn", legt Naomi De Bruyne, coördinator Steunpunt Mantelzorg, uit. "Ze vinden wat ze doen vanzelfsprekend, omdat ze het bijvoorbeeld al hun hele leven doen en ze gaan niet zo snel aan de bel trekken. Ze beseffen niet altijd dat wat ze doen bijzonder is en dat ze ondersteuning zouden kunnen krijgen." 

Er zijn immers verschillende problemen die kunnen opduiken. "Het gaat zowel over het onderwijs zelf: taken op tijd kunnen afwerken, lessen kunnen bijwonen, lessen waar je je gsm niet bij je mag houden. In de examenperiode is het ook niet altijd makkelijk om geconcentreerd te focussen op examens of om ze op een bepaalde manier af te leggen zoals de anderen." 

"Statuut creëert duidelijkheid voor iedereen"

Mantelzorgverenigingen pleiten er dan ook voor dat er in elke universiteit en hogeschool een statuut zou komen. In enkele Hogescholen zoals LUCA School of Arts, Vives, Howest, UCLL en Thomas More bestaat het al. "Dat creëert meer duidelijkheid voor iedereen", legt De Bruyne uit. 

"Zo kan je taken verschuiven, je examens spreiden. Studenten moeten dan ook niet elke keer opnieuw hun verhaal vertellen of op individuele gratie van een docent rekenen. Het creëert ook duidelijkheid voor de docenten."

"De noden van jonge mantelzorgers verschillen ook enorm. Het is dan ook belangrijk om zo veel mogelijk in gesprek te gaan met de studenten en hen te sensibiliseren over het statuut en wat het nu precies wil zeggen."

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet